• Print
close

Ser Fanaost koronowany

Fanaost, ser typu gouda, wyprodukowany przez norweskiego producenta serów Ostegården, zdobył tytuł World Champion Cheese (Międzynarodowego Mistrza Serów) 31. edycji World Cheese Awards, które odbyły się w Bergen, w Norwegii.

Ser jest produkowany w gospodarstwie położonym nieopodal Bergen, w którym utrzymywanych jest zaledwie 12 krów. Ten prawdziwie rzemieślniczy produkt wyróżniał się na każdym etapie procesu „ślepej degustacji”, pokonując finalistów z takich krajów, jak: Włochy, Francja, Izrael i Republika Południowej Afryki. Jørn Hafslund z Ostegården, producent sera, odbierając wyróżnienie, powiedział: – Nasze stado, składające się z 12 krów, produkuje smaczne mleko, po to, żeby powstał holenderski ser Fanaost, który produkujemy od 12 lat.

Sędziowie ocenili, że nagrodzony ser „dostarcza poczucia miejsca, w którym jest produkowany, ma doskonałą teksturą i stanowi wspaniałe małżeństwo słodkich i pikantnych nut”. Fanaost, oceniany przez superjury 16 sędziów, otrzymał 71 pkt, z możliwych 80, wyprzedzając dwa sery z 65 punktami: Agour Pur Brebis AOP Ossau Iraty z Francji, wyprodukowany przez Fromagerie Agour i zgłoszony przez QST International Limited; oraz Helfeit, Brun Geitost – Tinntradisjon, tradycyjny brązowy ser kozi z Norwegii, wyprodukowany przez Stordalen Gardsbruk. ri

Story Page