Blattin z nowym „sercem” w Ostrołęce

Tekst i zdjęcia: Radosław Iwański

Blattin uroczyście otworzył wytwórnię pasz w Ostrołęce. Nowoczesne maszyny, określane „nowym sercem”, produkują pasze „non GMO” m.in. pod potrzeby podlaskich i mazowieckich hodowców bydła mlecznego. Blattin znany jest na polskim rynku już od 21 lat.

Blattin jest obecny na polskim rynku nieprzerwanie od 1996 r. Jednak doświadczenie firmy w produkcji pasz sięga znacznie dalej, bo do roku 1905. Wtedy Arnold Höveler wyprodukował pierwszą paszę.

Historia firmy, która ma niemieckie korzenie, sięga w Polsce wspomnianego 96 r. minionego tysiąclecia. Zbigniew Pustuła, obecny członek zarządu spółki, dokonał pierwszych dostaw do Polski mieszanek mineralnych. Rok później dołączył do niego Andrzej Mirek – drugi człowiek w firmie, do dziś członek zarządu Blattin Polska. Wtedy 60% udziałów w spółce posiadała firma Agravis Raiffeisen. Resztę mają do dziś obaj Polacy. Cztery lata później firma obrała sobie za siedzibę miejscowość Schodnia nieopodal Ozimka. Tam umiejscowiony został główny magazyn. Kolejne cztery lata zajęły właścicielom nowe inwestycje. W 2004 r. firma powiększyła się o dział Higieny, Folii i Nasion. Rozszerzyła swoją ofertę o produkty higieny doju. Kolejne lata to inwestycje w budowę sieci własnej sprzedaży oraz własne doradztwo żywieniowe. Powstały wówczas kolejne magazyny spółki w miejscowościach: Głogówek, Pasierby k. Leszna, Przasnysz, Jędrzejów, Łęgajny-Olsztyn i Chojnice. Dziś Blattin zatrudnia 34 doradców żywieniowych. W 2008 r. Pustuła i Mirek kupili działającą wytwórnię pasz w Siedlcu. Zmodernizowali ją i rozpoczęli w Polsce produkcję pasz dla bydła, trzody i drobiu. Biznes rósł w siłę, a przedsiębiorcy tworzyli kolejny dział w firmie – Blattin Technika. Miało to miejsce w 2013 r. Zajmował się on przede wszystkim nacinaniem betonowych posadzek w oborach, żeby bydło nie ślizgało się na nich, ale nie tylko. Tego samego roku został sprzedany nad Wisłą pierwszy wóz paszowy spod marki Blattin. Od tamtego czasu do dziś sprzedano blisko 120 tego typu maszyn. Ostatniego dnia 2014 r. firma kupiła wytwórnię pasz w Ostrołęce, gdzie rozpoczęła produkcję pasz „non GMO”. Na przełomie września i października 2015 r. rozpoczęła się budowa nowej wytwórni na miejscu starej. W inwestycje zaangażowały się takie podmioty, jak: RolStal, Drewmax, Kaja, MR Dźwigi, Instalatorstwo Sanitarne Stefan Wilamowski, Agremo Brzeg, Testmer, mBank i Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Sylwester Prus i Edward Suchecki. Powstała nowoczesna wieża technologiczna o wysokości 22 metrów. Wymieniono wszystkie urządzenia linii produkcyjnej oraz rozbudowano dział przyjęcia i składowania surowców. Nowoczesne zautomatyzowane urządzenia mogą być obsługiwane przez 3 osoby przy wydajności 15 t na godzinę. Komputeryzacja linii nie pozwala na ludzkie błędy. Odważanie komponentów zapewniają wagi tensometryczne oraz nowoczesna technika mikroprocesowa. W Ostrołęce powstają pasze w trzech formach: sypkiej, kruszonej i granulowanej. Mieszanki mogą być dostarczane do hodowców luzem, w workach lub big-bagach.

Blattin buduje swoją markę w Polsce od ponad 20 lat. Zaczynał jeden człowiek – dziś firma zatrudnia blisko 100 osób. Ma 3,5 tys. aktywnych klientów, współpracuje ze 140 dystrybutorami. W minionym roku sprzedała na rynek ponad 52 tys. środków żywienia zwierząt.

Pustuła i Mirek na tym nie poprzestają i już myślą o kolejnych inwestycjach. Rozszerzyli ofertę firmy o sprzedaż jałówek cielnych polskiego pochodzenia. Marzą o wybudowaniu w Polsce zakładów produkujących wozy paszowe.

Blattin Polska poszukuje nowych inwestorów. Obecnie duński holding Vilomix, który jest częścią grupy Danish Agro, prowadzi starania dotyczące odkupienia części udziałów w spółce Blattin Polska od niemieckiego koncernu Agravis Raiffeisen.

 

Zbigniew Pustuła – członek zarządu Blattin Polska Sp. z o.o. (od lewej), Piotr Górski – prezes zarządu Testmer Warszawa S.A., dr Wilhelm Schulte-Beckhausen – prezes zarządu Blattin Polska Sp. z o.o., Peter Torssell Iversen – dyrektor generalny Vilomix Group, Andrzej Mirek – członek zarządu Blattin Polska Sp. z o.o., i Piotr Pstrągowski – kierownik Wytwórni Pasz w Ostrołęce
Zautomatyzowane urządzenia linii wytwarzania w Ostrołęce mają wydajność 15 t/h

Nową wytwórnię pasz poświęcił Dariusz Łapiński, miejscowy proboszcz

Otwarcie nowej wytwórni odbyło się „z pompą” – zespół Weekend zagrał w Ostrołęce; fot. Jarosław Sender