- To wydarzenie minęło.
Od pola do stołu paszowego – prawidłowy łańcuch żywieniowy bydła a jakość produkowanego mleka
25 marca | 10:00–13:30
DarmowyOd pola do stołu paszowego – prawidłowy łańcuch żywieniowy bydła a jakość produkowanego mleka.
25.03.2022 godz. 10:00–13:30
Udział w konferencji jest bezpłatny. Obowiązuje rejestracja.
Zrejestruj się >>
Więcej o konferencji >>
Zakres tematyczny
- zakładanie, pielęgnacja i nawożenie użytków zielonych wiosną,
- koszenie i zbiór, technologie zbioru traw,
- ocena jakości sianokiszonki i wiele innych praktycznych wskazówek!
Dla kogo kierujemy udział w konferencji?
Do udziału w konferencji zapraszamy przede wszystkim hodowców bydła mlecznego oraz producentów mleka z terenu całego kraju, lekarzy weterynarii opiekujących się stadami bydła mlecznego, doradców żywieniowych, pracowników gospodarstw nastawionych na produkcję mleka a także młodzież szkolną i akademicką kierunków rolniczych i weterynaryjnych.
Konferencję kierujemy do szerokiego grona specjalistów odpowiedzialnych za kompleksowe zapewnienie i utrzymanie dobrostanu krów mlecznych.
Plan konferencji
25.03.2022
10:00 – 10:05 Przywitanie uczestników
10:05 – 11:05 Różnorodność siedlisk łąkowych i możliwości ich renowacji w zależności od pierwotnego składu botanicznego – prof. dr hab. inż. Roman Łyszczarz
11:05 – 12:05 Technologie zbioru kiszonek z użytków zielonych – Arkadiusz Kaźmierczak, doradca ds. żywienia PFHBiPM
12:05 – 12:35 Pratotechnika dla utrzymania wysokiego potencjału paszowego użytków zielonych przez cały okres wegetacji – prof. dr hab. Piotr Goliński
12:35 – 12:55 Wpływ paszy z trwałych użytków zielonych na jakość mleka i produktów mlecznych – dr Krzysztof Słoniewski, PFHBiPM
12:55 – 13:20 Debata, zakończenie konferencji