Nagrody i wyróżnienia na targach Polagra Food

Targi Polagra Food są doskonałą okazją do promowania krajowej żywności. W końcu września br. na terenach wystawowych Międzynarodowych Targów Poznańskich sektor rolno-spożywczy prezentowało ponad 200 wystawców z 21 państw.

TEKST i ZDJĘCIA: Ryszard Lesiakowski

Tegoroczne jesienne targi przemysłu rolno-spożywczego, organizowane na terenach wystawowych Międzynarodowych Targów Poznańskich, obejmowały kilka ekspozycji:
• Polagra Food (Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych),
• Polagra Tech (Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych),
• Polagra Gastro i Inwest Hotel (Międzynarodowe Targi Gastronomiczne i Wyposażenia Hoteli),
• Pakfood (Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego),
• Smaki Regionów – targi regionalnych produktów spożywczych.

Z oczywistych względów zainteresowały nas targi Polagra Food, a w zasadzie branża mleczarska, która tradycyjnie miała oddzielną ekspozycję. Obejmowała ona ofertę 30 przetwórców mleka. Od 2003 roku prowadzony jest konkurs Acanthus Aureus na najlepiej zaprojektowane stoiska wystawowe, które nagradzane są Statuetką Złotego Akanta. W tym roku na targach spożywczych statuetki zdobyły cztery firmy, w tym dwie prezentujące sektor mleczarski, są to spółdzielnie mleczarskie Mlekpol i Mlekovita.

Jedną z najbardziej cenionych i dostrzeganych przez konsumentów nagród na targach Polagra Food jest Złoty Medal MPT, przyznawany za produkty najwyższej jakości. W tym roku Sąd Konkursowy złotymi medalami wyróżnił dwadzieścia trzy produkty, wśród których jedenaście to artykuły mleczarskie. Z kolei spośród tych jedenastu aż sześć wyprodukowała Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita. W 2017 r. Złote Medale MTP zdobyły następujące firmy mleczarskie:
• Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita – sześć medali, za: napój serwatkowy cytrynowy DarPro, ser twarogowy topiony Deliser, ser do smarowania kanapkowy typu greckiego z czosnkiem niedźwiedzim Favita, paluszki serowe MiaMu, ser Księżan OLD klinek, ser pleśniowy La Polle Camembert Classic bez GMO;
• Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol – dwa medale, za: Chłodnik warzywny Mlekpol i Serek Śmietankowy Łaciaty z suszonymi pomidorami;
• Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole – jeden medal, za: Maślankę Wiejską Naturalną;
• Zakład Przetwórstwa Mleka Mlecz Sp. z o.o. w Wolsztynie – jeden medal, za: Maślankę naturalną Hula Krasula;
• Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top Tomyśl, Nowy Tomyśl – jeden medal, za: Tradycyjny Gzik Wielkopolski ze szczypiorkiem.

Polagra Food to doskonały przegląd oferty krajowego przemysłu rolno-spożywczego i jednocześnie jedna z największych imprez tego typu w tej części Europy. Nic też dziwnego, że poznańskie targi spożywcze przyciągają kontrahentów z różnych zakątków świata, co sprzyja eksportowi polskiej żywności. Obecny na tegorocznych targach Polagra Food minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel poinformował, że w 2016 roku z Polski wywieziono artykuły rolno-spożywcze na kwotę 24,3 mld euro, a w tym roku wartość tego eksportu może przekroczyć 25 mld euro. Nasze produkty trafiają głównie do krajów UE, do których sprzedajemy ok. 80% wartości naszego eksportu.
W przyszłym roku targi Polagra Food odbędą się nie jesienią, lecz wiosną, tj. 8–10 maja – zapowiedział Przemysław Trawa, prezes Międzynarodowych Targów Poznańskich.