Oznaczamy nowe parametry

Laboratoria paszowe PFHBiPM wprowadzają do oferty badawczej nowe parametry analiz kiszonek.

red.

Od 1 września br. hodowcy będą mogli uzyskać informacje dotyczące nowych parametrów, tj. kwasu mlekowego, kwasu octowego, azotu amoniakalnego, alkoholu i ADIN (azot nierozpuszczalny w kwaśnym detergencie). Obok prezentujemy przykładowy wzór sprawozdania z badań kiszonki z nowymi parametrami.
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka prowadzi dwa laboratoria pasz. Jedno zlokalizowane jest w Kobiernie, w Wielkopolsce, drugie w podlaskim Jeżewie Starym.

Zakres badania pasz przedstawia się następująco:
Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna, wartość pokarmowa)
• kiszonka z kukurydzy,
• kiszonka z trawy i lucerny,
• kiszonka z roślin motylkowych z trawami,
• kiszone ziarno kukurydzy,
• siano łąkowe.

Pasze objętościowe (podstawowy skład chemiczny, frakcje włókna)
• TMR na bazie kukurydzy.

Nasiona i śruty (podstawowy skład chemiczny)
• nasiona zbóż i kukurydzy (w całości i śruty),
• śruta rzepakowa i sojowa,
• nasiona roślin strączkowych i słonecznika,
• mieszanki ww. nasion i śrut.