Szkolenie w Mlecznej Perle

Rejonowe Koło ZHB Ostrów Wielkopolski – Ostrzeszów, podążając za coroczną tradycją, zorganizowało spotkanie szkoleniowe dla hodowców bydła, które tym razem odbyło się w restauracji Mleczna Perła w Ostrowie Wielkopolskim.

Tekst: Zdzisław Małuszek, Rejonowe Koło ZHB Ostrów Wlkp.; zdjęcia: Honorata Idzikowska NEOROL

Na szkolenie przybyło liczne grono hodowców bydła i producentów mleka. Do zorganizowania spotkania przyczynili się m.in.: Wytwórnia Pasz i Koncentratów NEOROL i Wielkopolskie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt w Poznaniu, oddział w Ostrowie Wielkopolskim.
Jako pierwszy wystąpił Paweł Walczak, przedstawiciel firmy NEOROL, który omówił żywienie krów mlecznych w oparciu o produkty firmy, którą reprezentuje.
Z kolei dobór odpowiednich mieszanek traw przeznaczonych do produkcji pasz objętościowych przedstawił Patryk Pawlak z firmy
SOWUL-SOWUL.
Nie zabrakło także tematów „kukurydzianych”. O nowych odmianach, jakie będzie można nabyć do wysiewu w 2017 r. oraz o wskazówkach agrotechnicznych w uprawie kukurydzy, mówił do słuchaczy Krzysztof Janiak z firmy AVENA.
Aktualnej wyceny buhajów, porównując metodę konwencjonalną z genomową, dokonał Janusz Borkowski, zastępca dyrektora WCHiRZ oddział w Ostrowie Wlkp.
Gościem specjalnym szkolenia był bardzo ceniony wśród hodowców prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Krakowie. Profesor, który jest jednym z twórców systemu wykrywania ketozy u bydła pod oceną, mówił o tym, jak unikać tego bardzo kosztownego ekonomicznie schorzenia. Skupił się w szczególności na przyczynach występowania ketozy w stadach bydła mlecznego oraz na skutkach jakie ta choroba wywołuje.
Na koniec spotkania wywiązała się gorąca dyskusja, w której analizowano występowanie tego zaburzenia metabolicznego na konkretnych przykładach z gospodarstw hodowców bydła biorących udział w szkoleniu.

Paweł Walczak podzielił się z hodowcami bardzo praktycznymi wskazówkami z żywienia krów
Prof. dr hab. Zygmunt Maciej Kowalski jest bardzo komunikatywny i otwarty, dzięki czemu podczas swoich wykładów porywa hodowców, a ci odwdzięczają się jemu najlepiej, jak tylko mogą, słuchają go z wypiekami na twarzy