Ukraiński eksport produktów mlecznych wraca do poziomu sprzed wojny.

W sierpniu 2022 r. Ukraina wyeksportowała 12 700 ton produktów mlecznych, czyli dwa razy więcej niż w sierpniu 2021 r. Takie informacje podał Ukrainian Agribusiness Club (UCAB), powołując się na oficjalne statystyki.

Tekst: Mateusz Uciński na podstawie Dairy Global

W związku z tym całkowity ukraiński eksport produktów mlecznych w okresie styczeń-sierpień 2022 r. osiągnął 59 400 ton, dorównując analogicznemu okresowi roku poprzedniego po załamaniu sprzedaży zagranicznej w marcu-kwietniu z powodu rosyjskiej inwazji.

W sierpniu 2022 r. Ukraina wyeksportowała szeroką gamę produktów mleczarskich, w tym:

3580 ton nieskondensowanego mleka i śmietanki (200% więcej w porównaniu do sierpnia 2021 r.)

3260 ton mleka skondensowanego (+100%)

273 tony masła (-50%)

2530 ton serwatki (+72%)

2140 ton masła (+250%)

1000 ton sera (+62%)

Największymi importerami ukraińskich produktów mlecznych w sierpniu 2022 r. były Mołdawia (4400 ton), Polska (2400 ton) i Chiny (900 ton).

Z drugiej strony import produktów mleczarskich stopniowo spada. W okresie styczeń-sierpień 2022 r. do kraju sprowadzono 42 300 ton produktów mlecznych, czyli o 37% mniej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. W sierpniu import wyniósł 5 tys. ton. Ukraina importuje przede wszystkim sery.

Ukraiński związek przedsiębiorstw mleczarskich przewidywał, że produkcja mleka w kraju w tym roku spadnie o 13-16% do 7,33-7,56 mln ton z 8,73 mln ton w 2021 roku, dodając, że o głębokości kryzysu zadecyduje wojna.

Przewiduje się również, że średnie spożycie mleka na Ukrainie na mieszkańca w 2022 r. spadnie o 8% z 212 kg w 2021 r. do 229 kg w tym roku, głównie z powodu migracji wewnętrznych i zewnętrznych ludności, gdyż miliony Ukraińców musiały opuścić swoje domy .

W ostatnich miesiącach Ukraina odnotowywała stały wzrost cen produktów mlecznych na rynku krajowym. Ukraiński związek przedsiębiorstw mleczarskich wyjaśnił, że było to związane przede wszystkim z rosnącym eksportem.

W 2022 r. ukraińskie firmy mleczarskie okazały się konkurencyjne na rynku światowym ze względu na gwałtowną dewaluację waluty krajowej i tanie surowe mleko. Oczekuje się, że tendencja utrzyma się zimą, kiedy prognozowany jest spadek produkcji mleczarskiej w Unii Europejskiej.

Zbliżające się wydarzenia