- To event minęło.
XXIX Szkoła Zimowa Hodowców Bydła
26 lutego–29 lutego
XXIX Szkoła Zimowa Hodowców Bydła odbędzie się w dniach 26–29 lutego 2024 roku w Zakopanem, w Ośrodku Konferencyjno-Wczasowym Bel-Ami (ul. Seweryna Goszczyńskiego 24).
Poniedziałek (26.02.2024)
8:00-9:00 – Śniadanie
13:00-14:00 – Obiad
14:00-16:00 – Rejestracja uczestników Szkoły Zimowej
16:00 – Otwarcie XXIX Szkoły Zimowej Hodowców Bydła
16:15-17:45 – Sesja plenarna
16:15-16:45 – dr hab. Zbigniew M. Karaczun, prof. SGGW (SGGW w Warszawie) – Współczesne wyzwania dla produkcji zwierzęcej.
16:45-17:15 – prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka (IGBZ-PAN w Jastrzębcu) – Optymalizacja produkcji i jakości wołowiny w Polsce w aspekcie wyzwań ekonomicznych, środowiskowych i społecznych.
17:15-17:45 – Dyskusja
17:45-18:15 – Promocja książki “Hodowla polskiego bydła czerwonego w Polsce – wczoraj, dziś i jutro” autorstwa prof. dr hab. Jana Szarka
19:00 – Przyjęcie / Kolacja powitalna
Wtorek (27.02.2024)
8:00-9:00 – Śniadanie
13:00-14:00 – Obiad
14:00-16:30 – Sesja I: Wykorzystanie współczesnych osiągnięć genetyki i genomiki w hodowli bydła
Przewodniczący sesji: prof. dr hab. Emilia Bagnicka (IGBZ-PAN w Jastrzębcu), prof. dr hab. Wojciech Jagusiak (UR w Krakowie)
14:00-14:30 – dr inż. Magdalena Graczyk-Bogdanowicz (Centrum Genetyczne – PFHBiPM) – Ocena genomowa zdrowotności racic w Polsce.
14:30-15:00 – dr Jarosław Jędraszczyk (Małopolskie Centrum Biotechniki Sp. z o. o.) – 10 lat od wdrożenia selekcji genomowej w Polsce – praktyczne zastosowanie w pracy hodowlanej.
15:00-15:20 – dr inż. Kacper Żukowski (IZ – PIB w Balicach) – Od SNP do defektów genetycznych bydła.
15:20-15:40 – mgr inż. Bartosz Czech (UP we Wrocławiu) – Skład mikrobioty jelitowej a ekspresja genów u bydła holsztyńskiego w warunkach stresu cieplnego.
15:40-16:30 – Dyskusja
16:30-16:45 – Przerwa kawowa
16:45-17:00 – Sebastian Przeniosło (Farm Innovations S.A.) – Hodowla zwierząt w erze innowacyjnych rozwiązań technologicznych.
17:00-18:45 – Sesja II: Panel dyskusyjny „Zootechnik – zawód z przyszłością czy zawód zanikający?”
Moderatorzy: dr hab. Krzysztof Słoniewski (PFHBiPM), prof. dr hab. Stanisław Kondracki (Uniwersytet w Siedlcach)
17:00-17:20 – prof. dr hab. Stanisław Kondracki (Uniwersytet w Siedlcach) – Kształcenie zootechników na wyższych uczelniach w Polsce – stan aktualny, uwarunkowania i perspektywy.
17:20-17:40 – dr Agnieszka Antczak, Główny Specjalista, (PFHBiPM) – Absolwent zootechniki szuka pracy.
17:40-18:00 – mgr inż. Przemysław Kozielski (PPH AGROPOL Sp. z o.o.) – Jakich zootechników oczekują gospodarstwa (a jakich dostają)?
18:00-18:45 – Dyskusja
18:45 – Kolacja
19:30 – Posiedzenie Prezydium Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła
20:00 – Posiedzenie plenarne Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła
Środa (28.02.2024)
8:00-9:00 – Śniadanie
13:00-14:00 – Obiad
14:00-16:15 – Sesja III: Wyzwania dla produkcji mleka i mięsa wołowego w obliczu zmian klimatycznych – żywieniowe metody ograniczenia negatywnego wpływu użytkowania bydła na środowisko
Przewodniczący sesji: prof. dr hab. Zygmunt M. Kowalski (UR w Krakowie), prof. dr hab. Andrzej Zachwieja (UP we Wrocławiu)
14:00-14:30 – prof. dr hab. Zygmunt M. Kowalski (UR w Krakowie) – Wpływ zmian klimatu na krowę.
14:30-15:00 – prof. dr hab. Adam Cieślak (UP w Poznaniu) – Praktyczne żywieniowe metody ograniczenia emisji metanu od krów mlecznych.
15:00-15:30 – dr inż. Sebastian Michalak (Cargill Poland Sp. z o.o.) – Możliwości ograniczenia emisji gazów cieplarnianych poprzez optymalizację żywienia krów mlecznych.
15:30-16:15 – Dyskusja
16:15-16:30 – Przerwa kawowa
16:30-18:30 – Sesja IV: Od producenta do konsumenta produktów mlecznych i mięsnych – współdziałanie dla poprawy jakości i opłacalności
Przewodniczący sesji: prof. dr hab. Joanna Barłowska (UP w Lublinie); dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW (SGGW w Warszawie)
16:30-17:00 – prof. dr hab. Władysław Migdał (UR w Krakowie) – Od pola (obory) do stołu – wymagania konsumentów w stosunku do hodowców bydła (wymagania hodowców bydła w stosunku do konsumentów).
17:00-17:30 – Jacek Zarzecki (Prezes PZHiPBM) – Strategia sektora wołowiny 2030 i społeczne postrzeganie dobrostanu zwierząt.
17:30-18:00 – dr Karolina Babuchowska (UWM w Olsztynie) – Produkcja mleka i możliwości jej rozwoju w kontekście przyszłych wyzwań.
18:00-18:45 – Dyskusja
Czwartek (29.02.2024)
8:00-9:00 – Śniadanie
9:15-10:45 – Sesja V: Od producenta do konsumenta produktów mlecznych i mięsnych – współdziałanie dla poprawy jakości i opłacalności (kontynuacja)
Przewodniczący sesji: dr hab. Iwona Radkowska, prof. IZ (IZ PIB w Balicach); dr hab. Krzysztof Adamczyk, prof. URK (UR w Krakowie)
9:15-9:35 – dr Szymon Sikorski (UR w Krakowie) – Okiem konsumenta: mechanizmy manipulacji, wywierania wpływu i perswazji – dlaczego im ulegamy?
9:35-9:55 – prof. dr hab. Beata Kuczyńska (SGGW w Warszawie) – Cechy jakościowe wyrębów kulinarnych pozyskanych z tusz buhajów rasy polskiej czerwonej.
9:55-10:15 – Piotr Smaga (Prezes KZHCBP w Jodłowniku) – Znaczenie bydła rasy polskiej czerwonej w produkcji mleka – stan aktualny i perspektywy.
10:15-10:45 – Dyskusja
10:45-11:00 – Przerwa kawowa
11:00-12:45 – Sesja VI: Innowacyjne technologie na fermie bydła
Przewodniczący sesji: dr hab. Marcin Pszczoła, prof. UP (UP w Poznaniu); dr inż. Kamil Siatka (Politechnika Bydgoska)
11:00-11:20 – dr hab. Witold Chabuz, prof. UP (UP w Lublinie) – Wykorzystanie metod sztucznej inteligencji do diagnozy SARA
11:20-11:55 – Łukasz Sędek (PromityAGRO – Promity Sp. z o.o.) – Sztuczna Inteligencja jako narzędzie analizy jakości mleka.
11:55-12:15 – dr hab. Paweł Kowalczyk, prof. IFZZ PAN; dr hab. Grzegorz Bełżecki, prof. IFZZ PAN; (IFZZ PAN w Jabłonnie); prof. dr hab. Jacek Dach (UP w Poznaniu) – Życie po życiu czyli sekretne życie gnojowicy – zagrożenia i korzyści.
12:15-12:45 – Dyskusja
12:45 – Zakończenie XXIX Szkoły Zimowej Hodowców Bydła
13:00 – Obiad