- To event minęło.
Konferencja Naukowa „Krowy mleczne w pytaniach: Nauka – praktyce”
9 marca 2023–10 marca 2023
Szanowni Państwo,
serdecznie zapraszamy do rejestracji na konferencję, która odbędzie się w dniach 9–10 marca 2023 r. w Krakowie i będzie się składać z dwóch części:
9 marca 2023: „Rozród krów – jak wiele zależy od ich żywienia?”
10 marca 2023: „Ketoza u krów mlecznych – choroba czy zaburzony status metaboliczny?”
Rejestracja poprzez formularz zgłoszeniowy na stronie internetowej konferencji:
szkolazywienia.urk.edu.pl
Miejsce konferencji:
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Centrum Kongresowe, Wydział Leśny, ul. 29 Listopada 46
Opłata konferencyjna:
600 zł/os. (obejmuje dwa dni konferencji, materiały konferencyjne, przerwy kawowe, obiady)
Uroczysta kolacja 9.03.2023 godz. 19.30:
250 zł/os. (Klub Akademicki ARKA)
Termin płatności: 28.02.2023 r.
Nr konta: Alior Bank 86 2490 0005 0000 4530 1756 3779
z dopiskiem: K251 krowa 2023 + imię i nazwisko / firma
Informacje o możliwości promocji i reklamy:
zywieniekrow.urk.edu.pl/sponsorzy.html
Kontakt:
Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
30-059 Kraków, Al. Mickiewicza 24/28
tel. (12) 662 40 84, (12) 662 40 75
email: szkolazywienia@urk.edu.pl
Program
Środa, 8 marca 2023
18.00 Elanco spotkanie satelitarne – 10 lat Kexxtone w Polsce
Spotkanie w kopalni soli w Wieliczce
Czwartek, 9 marca 2023
Rozród krów – jak wiele zależy od ich żywienia?
10.00 Przywitanie i wprowadzenie | Zygmunt M. Kowalski
10.15 Dlaczego trudniejsze jest zacielenie wysoko wydajnej krowy mlecznej?
| Geert Opsomer (Belgia)
11.15 Rozród krów mlecznych – jak wiele zależy od okresu przejściowego?
| Robert J. Van Saun (USA)
12.00 Przerwa kawowa
12.30 Rozród krów mlecznych – jak wiele zależy od pobrania białka i aminokwasów?
| Phil Cardoso (USA)
13.30 Rozród krów mlecznych – jak wiele zależy od pobrania tłuszczu lub specyficznych kwasów tłuszczowych? | Uzi Moallem (Izrael)
14.30 Lunch
15.30 Rozród krów mlecznych – jak wiele zależy od pobrania składników mineralnych i witamin? | Robert J. Van Saun (USA)
16.15 Czy procedury hormonalne w rozrodzie bydła są remedium na błędy w żywieniu? | Michał Hądzlik
17.00 Podsumowanie | Zygmunt M. Kowalski
19.30 Spotkanie towarzyskie
Piątek, 10 marca 2023
Ketoza u krów mlecznych – choroba czy zaburzony status metaboliczny?
9:00 Przywitanie i wprowadzenie | Zygmunt M. Kowalski
9:15 10 lat monitoringu ketozy w stadach krów mlecznych w Polsce
| Leszek Hądzlik, Krzysztof Słoniewski – Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka
9:45 Dlaczego krowa „wpada” w ketozę? | Robert J. Van Saun (USA) i Zygmunt M. Kowalski
10:15 W jaki sposób najlepiej diagnozować i leczyć krowę z ketozą? | Jessica McArt (USA)
11:00 Przerwa kawowa
11:30 Ile kosztuje ketoza i jak można minimalizować jej wpływ? | Jessica McArt (USA)
12:15 Ketoza u krów mlecznych: choroba czy symptom innego problemu?
| Sara Kvidera (USA)
13:00 Funkcjonowanie wątroby i kontrola ketozy u krów mlecznych: ile zależy od dodatku choliny? | Sergio Calsamiglia (Hiszpania)
13:45 Straty produkcyjne z powodu hiperketolaktii u krów mlecznych w Polsce – ile to kosztuje? | Zygmunt M. Kowalski i Robert J. Van Saun (USA)
14:15 Dlaczego krowy stają się hiperketolaktyczne w Polsce? | Marta Sabatowicz
14:45 Podsumowanie | Zygmunt M. Kowalski
15:00 Lunch