XXX Jubileuszowa Szkoła Zimowa Hodowców Bydła
24 marca | 08:00–27 marca | 17:00
czas: 24–27 marca 2025 r.
miejsce: Ośrodek Konferencyjno-Wczasowy BEL-AMI, Seweryna Goszczyńskiego 24
temat: Perspektywy chowu i hodowli bydła – szanse i zagrożenia
Konferencja jest platformą wymiany poglądów oraz nawiązywania współpracy między przedstawicielami nauki i praktyki hodowlanej w zakresie użytkowania bydła oraz produkcji mleka i wołowiny. Corocznie gromadzi ok. 200 uczestników – zarówno z kraju, jak i z zagranicy. Wśród nich są naukowcy oraz pracownicy firm i instytucji działających głównie na rzecz chowu i hodowli bydła, ale też szeroko pojętego rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz hodowcy praktycy, reprezentujący całe spektrum gospodarstw – od dużych kombinatów do mniejszych ferm prywatnych.
Tematyka tegorocznej Szkoły dotyczyć będzie aktualnego stanu i perspektyw wykorzystania osiągnięć genetyki w hodowli bydła, krajowego i globalnego rynku mleka i wołowiny, opłacalności zrównoważonych i ekologicznych systemów użytkowania bydła, środowiskowych i klimatycznych wyzwań dla hodowców i producentów, społeczno-prawnych aspektów relacji człowiek-zwierzę oraz innowacyjnych technik i technologii w użytkowaniu bydła.
Szczegółowe informacje na temat konferencji: https://szkolazimowa.urk.edu.pl/.
PROGRAM RAMOWY:
Poniedziałek (24 marca 2025 r.)
- Otwarcie XXX Szkoły Zimowej Hodowców Bydła
- Sesja plenarna
Wtorek (25 marca 2025 r.)
- Sesja I: Genetyka bydła – gdzie jesteśmy, dokąd zmierzamy?
- Sesja II: Produkt jakościowy – produkt przyszłości?
Środa (26 marca 2025 r.)
- Sesja III: Polski producent na globalnym rynku mleka i wołowiny
- Sesja IV: Społeczno-prawne aspekty relacji człowiek-zwierzę
Czwartek (27.03.2025 r.)
- Sesja V: Wyzwania środowiskowe
i klimatyczne w użytkowaniu bydła - Zakończenie XXX Szkoły Zimowej Hodowców Bydła
ORGANIZATOR:
Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Al. Mickiewicza 24/28, 30-059 Kraków
KONTAKT Z ORGANIZATORAMI:
dr hab. Joanna Makulska | e-mail: rzmakuls@cyf-kr.edu.pl | tel. 12 662 41 80, +48 501 313 860
dr hab. Krzysztof Adamczyk, prof. URK | e-mail: szkola.hodowcow@urk.edu.pl | tel. 12 662 40 88
PROGRAM SZCZEGÓŁOWY
Poniedziałek (24 marca 2025 r.)
14:00-16:00 – rejestracja Uczestników Szkoły Zimowej
16:00 – Otwarcie XXX Szkoły Zimowej Hodowców Bydła
16:30-17:00 – Tak to bywało … krótka historia Szkoły we wspomnieniach jej uczestników
Sesja Plenarna
17:00-18:00 – Stefan Hörtenhuber, Dipl.-Ing.Dr. (The Center for Global Change and Sustainability, BOKU Wiedeń, Austria)
Sustainable Dairy Farming Achieved with an Efficient and Comprehensive Farm-Assessment Tool
18:00-18:30 – Dyskusja
20:00 – Kolacja powitalna w karczmie góralskiej
Wtorek (25 marca 2025 r.)
14:00-16:00 – Sesja I: Genetyka bydła – gdzie jesteśmy, dokąd zmierzamy?
14:00-14:20 – dr inż. Sebastian Mucha (Centrum Genetyczne – Polska Federacja Hodowców Bydła
i Producentów Mleka)
Wdrażanie jednostopniowej oceny wartości hodowlanej w Polsce
14:20-14:40 – dr inż. Katarzyna Rzewuska (Centrum Genetyczne – Polska Federacja Hodowców Bydła
i Producentów Mleka)
Doskonalenie zdrowia racic – odpowiedź na wielowymiarowe oczekiwania wobec hodowli
14:40-15.10 – prof. Ing. Peter Chrenek, Dr Sc. (Institute for Farm Animal Genetics and Reproduction NPPC – Animal Production Research Centre Nitra, Słowacja)
Strategies for Preserving Cattle Biodiversity: Population Assessment, Cryopreservation Advances and the Role of Gene Banks in Pinzgauer and Slovak Spotted Breeds
15:10-16:00 – Dyskusja panelowa
16:00-16:30 – Przerwa kawowa
16:30-18:45 – Sesja II: Ekstensyfikacja użytkowania bydła – czy to się opłaca?
16:30-16:50 – dr hab. Witold Chabuz, prof. UP (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Perspektywy rozwoju hodowli bydła ras rodzimych w Polsce
16:50-17:20 – dr inż. Tomasz Krychowski (Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka)
Strategia rozwoju rodzimych ras bydła mlecznego we Francji
17:20-17:40 – dr hab. Kamila Puppel, prof. SGGW (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Zalety mleka A2 z gospodarstwa ekologicznego w Juchowie
17:40-17:55 – Łukasz Sędek (PromityAGRO – Promity Sp. z o.o.)
w przygotowaniu
17:55-18:45 – Dyskusja panelowa
19:30 – Posiedzenie Prezydium Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła
20:00 – Posiedzenie plenarne Klubu Profesorskiego Hodowców Bydła
Środa (26 marca 2025 r.)
14:00-16:00 – Sesja III: Polski producent na globalnym rynku mleka i wołowiny
14:00-14:20 – mgr inż. Dorota Grabarczyk (Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka)
Rynek mleka – stan i perspektywy
14:20-14:40 – dr inż. Janusz Piotrowski (Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego)
w przygotowaniu
14:40-15:00 – dr Szymon Sikorski (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie)
Niebieskie sny przerodziły się czarny poranek – miejsce Unii Europejskiej w świecie w świetle raportu Mario Draghiego
15:00-16:00 – Dyskusja panelowa: referenci, Jacek Zarzecki (Polska Platforma Zrównoważonej Wołowiny),
dr hab. Paweł Kowalczyk, prof. IFZZ PAN, dr hab. Grzegorz Bełżecki, prof. IFZZ PAN, (IFZZ PAN w Jabłonnie)
16:00-16:30 – Przerwa kawowa
16:30-18:45 – Sesja IV: Społeczno-prawne aspekty relacji człowiek-zwierzę
16:30-16:55 – dr hab. Hanna Mamzer, prof. UAM (Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu)
Czy dobrostan zwierząt jest tylko listkiem figowym dla hodowców bydła?
16:55-17.10 – dr inż. Agnieszka Antczak (Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka)
Dobrostan krowy, hodowcy czy konsumenta. Paradoksy XXI wieku
17:10-17:35 – dr Paweł Czarnecki (Uniwersytet Jagielloński w Krakowie)
Relacja człowiek-zwierzę z perspektywy prawa karnego – między teorią a praktyką
17:35-18:45 – Dyskusja panelowa: referenci, prof. dr hab. Władysław Migdał (UR w Krakowie)
Czwartek (27.03.2025 r.)
9:00-12:45 – Sesja V: Wyzwania środowiskowe i klimatyczne w użytkowaniu bydła
9:00-9:30 – prof. dr hab. Tomasz Sakowski (Instytut Genetyki i Biologii Zwierząt – PAN w Jastrzębcu)
Hodowla bydła w obliczu zmieniającego się klimatu
9:30-9:50 – prof. dr hab. Emilia Bagnicka (Instytut Genetyki i Biologii Zwierząt – PAN w Jastrzębcu)
Związek indeksu ciepła (THI) z produkcyjnością krów mlecznych i parametrami technologicznymi mleka
9:50-10:20 – dr hab. Piotr Wójcik, prof. IZ-PIB (Instytut Zootechniki – PIB w Balicach)
Rola monitoringu środowiska hodowlanego bydła mlecznego i mięsnego
10:20-10:45 – Przerwa kawowa
10:45-11:05 – mgr inż. Tomasz Jakiel (Lubuskie Angusowo)
Praktyki regeneratywne w hodowli bydła mięsnego rasy angus czerwony w gospodarstwie Lubuskie Angusowo
11:05-11:30 – mgr Wojciech Kurdziel, mgr Magdalena Wachnicka-Witzkie
(Bank Ochrony Środowiska S.A.)
Biogazownie rolnicze jako element zrównoważonego gospodarstwa: korzyści i zagrożenia
11:30-11:45 – mgr inż. Mirosław Maziarka (Agro Smart Lab Sp. z o.o.), inż. Eugeniusz Maziarka (Bio ActiW Sp. z o.o.)
Kwas podchlorawy “Game changer” w zwalczaniu chorobotwórczych patogenów w wodzie, powietrzu i na skórze zwierząt
11:45-12:45 – Dyskusja panelowa
12:45 – Zakończenie XXX Szkoły Zimowej Hodowców Bydła