Jak najlepiej wykorzystać pasze i preparaty w okresie odchowu cieląt?

Ważnym elementem odchowu jałówek jest etap przed odsadzeniem – w tym etapie zaczynają rozwijać się przedżołądki, które w późniejszych etapach rozwoju będą miały wpływ na właściwe wykorzystanie składników pokarmowych. Skuteczne wykorzystanie składników odżywczych jest kluczowe dla właściwego rozwoju młodych organizmów.

 Maciej Wałachowski
Menadżer ds. Aplikacji Technologii, Cargill, artykuł promocyjny

Sposób odpajania oraz struktura podawanej paszy mają istotne znaczenie dla rozwoju żwacza i brodawek żwaczowych, które są kluczowymi elementami w procesie przyswajania składników odżywczych. Wysokość smoczka od podłoża i tempo picia mają ogromne znaczenie w kontekście tzw. picia żwaczowego. W takim przypadku mleko nie trafia do trawieńca tylko do żwacza, gdzie fermentuje i w konsekwencji powoduje biegunki u cieląt. Osłabia to cielęta i powoduje straty w przyszłej laktacji.

Aby zapewnić odpowiedni rozwój żwacza i brodawek żwaczowych, niezbędne jest dostarczenie odpowiednich składników, takich jak kwas propionowy i masłowy. Skrobia jest źródłem kwasu propionowego, natomiast cukry dostarczają kwas masłowy. Jednakże, aby te składniki mogły spełnić swoją funkcję, konieczne jest usunięcie keratyny, która pokrywa rozwijające się brodawki i ogranicza wchłanianie składników pokarmowych. Składniki strukturalne zawarte w paszach typu musli czy suchych TMR-ach pomagają w usunięciu keratyny z powierzchni brodawek.

Tylko po zapewnieniu sprawnego przyswajania składników pokarmowych i stworzeniu optymalnych warunków środowiskowych można mówić o skutecznym wykorzystaniu podawanych pasz oraz potencjału genetycznego zwierząt. Dbałość o te aspekty w okresie wczesnego odchowu cieląt przynosi korzyści w postaci zdrowych, silnych zwierząt, które mogą osiągnąć pełny potencjał rozwojowy. 

Reklama

Nadchodzące wydarzenia