Amla – mały owoc, wielkie możliwości

Niedawne badania prowadzone min. przez Chinese Academy of Agricultural Sciences, Kunming Institute of Botany i Department of Animal and Dairy Science at the University of Georgi, wykazały, że świeży indyjski owoc agrestu, inaczej znany jako amla, poprawia strawność składników odżywczych i fermentację w żwaczu u krów mlecznych, co skutkuje lepszą wydajnością mleczną.

Tekst: Mateusz Uciński na podstawie Instytut Botaniki Kunming

Jak to już nie raz wspominaliśmy – cały czas rośnie zainteresowanie naturalnymi i alternatywnymi źródłami pasz dla zwierząt gospodarskich. Phyllanthus Emblica , powszechnie znany jako amla lub indyjski owoc agrestu, to drzewo liściaste, które zwykle rośnie w tropikalnych i subtropikalnych częściach Indii, Chin, Indonezji i Malezji. Jak się okazuje, roślina ta całkiem nieźle wpływa na bydło.

Owoc amli jest spożywany lub stosowany jako lek w Indiach i Chinach ze względu na jego przeciwutleniacze i środki chemoprewencyjne. Jednak ze względu na kwaśny smak, nie jest szczególnie popularny, co oznacza dużą ilość odpadów. To z kolei skłoniło naukowców do zbadania potencjału agrestu indyjskiego jako źródła paszy dla krów mlecznych. Jakie są zatem wyniki tych badań?

Otóż, amla zawiera wysokie stężenie bioaktywnych składników roślinnych, takich jak polifenole, garbniki, flawonoidy i witamina C, a dominującymi związkami fenolowymi są hydrolizowalne taniny. Naukowcy zauważyli, że owoc jest bogaty w metabolity wtórne, takie jak całkowite związki fenolowe i flawonoidy. Wykazano, że owoce te łagodzą niekorzystne skutki stresu cieplnego u bydła i leczą zapalenie wymienia, a do tego poprawiają trawienie suchej masy i materii organicznej oraz wspomagają fermentację w żwaczu.

Podczas badań nad owocami amli, osiem krów mlecznych rasy chińskiej rasy holsztyńskiej w połowie laktacji z kaniulami do żwacza zostało losowo przydzielonych do 2 grup testowych w oparciu o wydajność mleczną krów, liczbę porodów i masę ciała. Podczas eksperymentu stworzono grupy:

  • Grupa kontrolna: całkowita mieszanka paszowa bez owoców amla.
  • Całkowita mieszanka paszowa uzupełniona świeżymi owocami amli w dawce 200 g/d, 400 g/d lub 600 g/d.

Naukowcy doszli do wniosku, że owoce amli są potencjalnymi paszami dla krów mlecznych w okresie laktacji i charakteryzują się wysokim poziomem fitochemikaliów, które mogą wpływać na ekosystem mikrobiologiczny i produkty końcowe fermentacji w żwaczu.

Gdy krowy otrzymywały 400 g/d owoców amli, zmniejszyła się zarówno liczba pierwotniaków w żwaczu, jak i azot mocznikowy w mleku, ale zwiększyła sięwydajność białka i azotu w mleku bez zmniejszenia produkcji mleka. Tymczasem podawanie 600 g/d owoców amli zwiększało stężenie NH3-N (azotu amonowego) i mocznika w mleku oraz zmniejszało wydajność mleka w porównaniu z suplementacją 200 g/d lub 400 g/d owoców amli.

Według zespołu badawczego wyniki te sugerują, że owoce amli mogą być stosowane jako alternatywne i naturalne źródło paszy w ilości do 400 g/d na podstawie dawki żywieniowej. Ale poza tym mogą istnieć czynniki anty żywieniowe, które ograniczają poziom suplementacji amli w karmieniu krów.

Nadchodzące wydarzenia