Ayran od Mlekpolu z wyróżnieniem magazynu z tytułem Hit Handlu 2024

Napój jogurtowy Ayran produkowany przez Mlekpol zdobył tytuł Hit Handlu 2024 w kategorii „Mleko i napoje mleczne”. Okazał się on najchętniej wybieraną nowością, która weszła na rynek w 2023 roku. Ranking przygotował magazyn „Handel”.

Tekst: Michał Krukowski na podstawie mlekpol.com.pl

Ayran pojawił się na półkach sklepowych w kwietniu 2023 roku. To orzeźwiający, kwaśno-słony napój, który zawiera tylko trzy składniki: jogurt, wodę i sól. Powstaje z wysokiej jakości polskiego mleka, a dzięki sprawdzonej technologii produkcji, posiada konsystencję idealną do picia. 

Hit Handlu to raport opracowany przez redakcję magazynu „Handel”, serwisu branżowego Handel Extra oraz firmę badawczą CMR. Jego celem jest wyłonienie produktów, które zbudowały spektakularną dystrybucję oraz przebojem zdobyły rynek. O wynikach decydowała analiza paragonów ze sklepów tradycyjnych, małoformatowych i wielkopowierzchniowych supermarketów.

Jak wyjaśnia Dorota Grabowska, Kierownik Działu Marketingu SM Mlekpol: „Po Ayran chętnie sięgają konsumenci, którzy są otwarci na nowe smaki i produkty nawiązujące do tradycji innych krajów i kultur. Dzięki swojej czystej etykiecie, wysokiej zawartości składników odżywczych oraz właściwościom charakterystycznym dla fermentowanych wyrobów mleczarskich, jest wybierany także przez osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu i aktywnym trybie życia. Warto przy tym wspomnieć, że Ayran dostępny jest w wygodnym, przyjaznym dla środowiska opakowaniu Tetra Top o pojemności 330 m., przez co doskonale wpisuje się w kategorię produktów on-the-go”

Czym jest Ayran? Skąd pochodzi?

Pochodzący z Turcji tradycyjny napój Ayran zdobywa ogromną grupę wielbicieli na całym świecie. Idealnie zbalansowane połączenie jogurtu, wody i soli dodaje energii i orzeźwia. Ayran o lekko kwaśnym smaku charakteryzuje się również tym, że szybko gasi pragnienie. Swoją popularność w Polsce zawdzięcza głównie restauracjom typu „fastfood”, które wypromowały go głównie jako skuteczne antidotum na ostre posiłki. Obecnie w Polsce Ayran coraz częściej pojawia się w zastępstwie kefiru lub jako mleczny dodatek do potraw mięsnych z grilla. Pod kątem zdrowotnym, turecki napój orzeźwiający dostarcza masę probiotyków, białka oraz elektrolitów niezbędnych dla organizmu człowieka.

Nadchodzące wydarzenia