Gospodarstwo państwa Kostro

Odpowiednia struktura zasiewów i wysoka jakość pasz objętościowych to podstawa opłacalnej produkcji mleka, a wnikliwa obserwacja stada i troska o każde zwierzę to klucz do sukcesu w hodowli bydła. To tylko część założeń, jakimi na co dzień w swoim gospodarstwie kieruje się pan Wojciech Kostro wraz z rodziną.

tekst i zdjęcia: Izabela Sitek

Gospodarstwo państwa Kostro zlokalizowane jest w miejscowości Kostry Noski w województwie podlaskim. Hodowcy na co dzień utrzymują ok. 50 sztuk krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej oraz ok. 30 sztuk jałówek hodowlanych.

Dzięki ciężkiej pracy, wykonywanej codziennie od wielu lat, i otwartości na nowe rozwiązania to stado z roku na rok wykazuje ogromy progres zarówno pod względem produkcyjnym, dobrostanu, jak i pod względem hodowlanym. Według najnowszej aktualizacji raportu MS Moje Stado na pierwsze półrocze 2024 roku stado państwa Kostro zdobyło 81 punktów, co pozwala im zająć miejsce w czołówce – 5% najlepszych stad w kraju.

Cielęta odpajane są preparatem mlekozastępczym i mają dostęp do mieszanki treściwej. Wszystkie pasze – zarówno objętościowe, jak i mieszanki treściwe – które wchodzą w skład dawki pokarmowej, są produkowane w gospodarstwie

Raport Moje Stado jest pełną, wielowymiarową oceną stada, a według twórców jest również definicją stada doskonałego. Za stado doskonałe uważa się stado o wysokiej produkcji mleka (rocznej i życiowej) przy zachowaniu optymalnych parametrów płodności (W1W, OMW), zdrowotności (LKS, ciała ketonowe) i prawidłowego bilansu białkowo-energetycznego.

W gospodarstwie państwa Kostro wszystkie zwierzęta są utrzymywane w systemie wolnostanowiskowym, a krowy w okresie od wiosny do jesieni mają dodatkowo udostępniony wybieg. Żywione są systemem PMR, a premia dostarczana jest ze stacji paszowej w zależności od fazy laktacji, w jakiej znajdują się poszczególne sztuki.

Przemyślana struktura zasiewów pozwala na zabezpieczenie odpowiedniej ilości pasz objętościowych i treściwych. Bardzo wysokiej jakości kiszonki to wynik odpowiedniego dobrania terminów siewu i zbioru roślin.

Tegoroczny zbiór kiszonki z kukurydzy poprzedzony był badaniem zawartości suchej masy w całej roślinie. W ten sposób został dobrany optymalny termin koszenia.
Pryzmy robione są z dużą starannością i wykorzystaniem dodatkowych wałów, mających za zadanie maksymalnie ugnieść zwożony materiał. Dodatkowo, żeby poprawić jakość pasz objętościowych, w tym gospodarstwie stosowane są zakiszacze biologiczne.

Podsumowując: za sukcesem i wysokimi wynikami produkcyjnymi kryją się odpowiedni plan działania i staranność w wykonywaniu każdej, nawet najbardziej prozaicznej czynności.  

Nadchodzące wydarzenia