Emocje w Sitnie

Superczempionem wśród krów XXXII Wystawy Zwierząt Hodowlanych Maszyn i Urządzeń Rolniczych w Sitnie została krowa rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej z hodowli Agnieszki i Marka Maziarczyków z Wierzby, a wśród jałówek tej samej rasy tytuł superczempiona uzyskało zwierzę należące do Agromariny sp. z o.o. w Kulczynie.

Ekspozycja bydła mlecznego organizowana przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, oddział w Lublinie, tradycyjnie była dofinansowana z Funduszu Promocji Mleka. Trzydziestu hodowców zaprezentowało 56 sztuk krów i jałowic w ośmiu kategoriach. Były to zwierzęta rasy polskiej holsztyńsko‑fryzyjskiej odmiany czarno-białej i białogrzbietej. Komisji oceny przewodniczył rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk, doctor honoris causa multi. Sędzią głównym wystawy był Piotr Kowol, a jego asystentami – Janusz Tercjak i Irena Torojanowska, wszyscy z PFHBiPM.

W trakcie oceny na ringu wybrano i udekorowano 8 czempionów i 15 wiceczempionów. W konkursie oprowadzania cieliczek, organizowanym już po raz 12., udział wzięło jedenaścioro dzieci hodowców wytypowanych przez pracowników PFHBiPM i m.in. SHiUZ w Bydgoszczy, oddział w Zamościu. Tradycyjnie pokaz cieszył się ogromnym zainteresowaniem widzów, trybuny były szczelnie wypełnione, a do ringu trudno było dojść. Widowiskowy pokaz prowadził Adam Budzyński, dyrektor oddziału w Zamościu bydgoskiego SHiUZ-u. Nagrody dla dzieci uczestniczących w konkursie ufundowali: PFHBiPM, SHiUZ w Bydgoszczy (oddział w Zamościu), LODR w Końskowoli, Starostwo Powiatowe w Zamościu, SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim, spółdzielnie w Rykach i w Krasnymstawie oraz firmy Blattin i Agroprofil.

Najstarsza w Polsce XXXII Wystawa Zwierząt Hodowlanych Maszyn i Urządzeń Rolniczych w Sitnie przeszła do historii pod znakiem zdecydowanie odmiennej aury niż zwykle. Tradycyjnie od wielu lat w tym okresie panowały upały, a w bieżącym roku Sitno przywitało hodowców, zwierzęta, gości i zwiedzających przyjemną temperaturą, ok. 20ºC.

 Tekst: Adam Kłopotek; zdjęcia: Michał Rodak