Irlandzkie likiery śmietankowe zawdzięczają renomę tamtejszym hodowcom
Hodowcy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej w całej Irlandii przygotowują się do konkursu Diageo Baileys Champion Dairy Cow, który odbędzie się 23 sierpnia br. Tegoroczna impreza to już czterdzieste, jubileuszowe zawody. W związku z tym, pula nagród wynosi aż 13 000 EUR. To o 10 000 EUR więcej niż w poprzednich edycjach.
Tekst: Michał Krukowski
Irlandzki minister rolnictwa Charlie McConalogue powiedział, że „jest to coroczna okazja do zaprezentowania najlepszych irlandzkich praktyk w zakresie hodowli bydła mlecznego karmionego trawą i naszej zrównoważonej produkcji mleka. Ten konkurs podkreśli umiejętności i rzemiosło rolników z naszego sektora, którzy wytwarzają wysokiej jakości produkty mleczne na rynek irlandzki i międzynarodowy. Ten produkt jest ważnym składnikiem jakościowym dla jednego z chronionych oznaczeń geograficznych Irlandii – irlandzkiego likieru śmietankowego”.
Irlandzkie wystawy bydła stoją na bardzo wysokim poziomie. Dbałość o detale w produkcji mleka w regionie wpisane są tu w tradycję i zwyczaj. Znane na całym świecie likiery mleczne stanowią modne uzupełnienie wieczornych konwersacji, rautów i przyjęć. Baileysa po raz pierwszy wyprodukowano 27 listopada 1974. Jest dostępny w ponad trzydziestu krajach i należy do czołowych marek koncernu Diageo. Trzykrotnie destylowana whiskey używana przy produkcji likieru pochodzi z najstarszej w Irlandii destylarni w Bushmills, która ma już około 400 lat. Mleko potrzebne do produkcji około siedemnastoprocentowego likieru pochodzi wyłącznie od irlandzkich krów- potwierdzając tezę, że regionalizmy w produkcji tegoż surowca mogą być gotowym przepisem na sukces zarówno w biznesie, jak i w hodowli.
Szef globalnych operacji firmy Baileys, Robert Murphy, powiedział, że konkurs „stanowi punkt centralny dla całej społeczności hodowców holsztyńsko-fryzyjskich na wyspie, których należy uszanować za doskonałą genetykę i doskonałość hodowlaną”.