Żywienie to połączenie wielu czynników

Jednym z istotnych elementów produkcji mleka jest zachowanie równowagi między kosztami a zyskiem z produkcji (IOFC). Istnieje wiele sposobów monitorowania żywienia.

tekst: Marcin Zięba menedżer ds. rozwoju produktów – Bydło, Cargill, artykuł promocyjny

Ten, na którym skupiamy się najczęściej, to parametr efektywności żywienia (feed efficiency). Pokazuje on, ile kilogramów mleka wyprodukuje krowa z jednego kilograma suchej masy dawki żywieniowej. Aby zapewnić jak najlepsze wykorzystanie składników pokarmowych z dawki pokarmowej, powinniśmy odpowiednio je zbilansować względem siebie. To oznacza zapewnienie odpowiedniej ilości białka trawionego w żwaczu (RDP) względem m.in. cukrów rozpuszczalnych czy lotnych kwasów tłuszczowych.

Kluczowe składniki przy układaniu dawki PMR/TMR to m.in.:
– wydajność mleka w kg z aminokwasów,
– wydajność mleka w kg z energii,
– zależność między VFA a RDP (lotne kwasy tłuszczowe: białkiem trawionym) w żwaczu oraz zawartość różnych frakcji włókna, m.in. włókna strawnego (digNDF).

Każdy surowiec ma swoją wartość żywieniową (poziom białka, energii itp.). Naszym zadaniem jest zbilansowanie dawki w sposób optymalny. Robimy to dzięki wiedzy z CNS (Cargill Nutrition System), która pozwala maksymalnie wykorzystać potencjał genetyczny zwierząt do produkcji mleka przy jednoczesnym dbaniu o stronę ekonomiczną rekomendowanego żywienia.  

Nadchodzące wydarzenia