3 wskazówki, jak opanować obrzęki wymion
Badania wykazały, że prawie dwie trzecie krów doświadcza obrzęku wymion przynajmniej raz w życiu, i jak donoszą naukowcy z Colorado State University, staje się to coraz większym problemem dotyczącym dobrostanu zwierząt.
Autor: Mateusz Uciński na podstawie Bovine Veterinarian
Według niedawno opublikowanego artykułu w Journal of Dairy Science , obrzęk wymion jest niezakaźnym zaburzeniem metabolicznym, które występuje u dużego odsetka krów mlecznych. Niektóre z czynników związanych z tym zaburzeniem obejmują genetykę, odżywianie, stres oksydacyjny i fizjologiczne zmiany u świeżo wycielonych jałówek.
Chociaż to zaburzenie metaboliczne może wydawać się nieszkodliwe, badania wykazały, że obrzęk wymienia może negatywnie wpływać na życie produkcyjne zwierzęcia. Struktury podporowe w wymieniu mogą zacząć się rozpadać z powodu uszkodzenia tkanki, a produkcja mleka może zostać zmniejszona z powodu gromadzenia się płynu w przestrzeniach tkankowych. Zwiększa się również ryzyko chorób wtórnych, takich jak zapalenie gruczołu mlekowego lub zapalenie skóry wywołane rozszczepem wymienia. W ciężkich przypadkach uszkodzenie może prowadzić do przedwczesnego uboju.
Chociaż obrzęk wymion jest częstym zjawiskiem w gospodarstwach mlecznych, istnieje kilka metod, aby mu zapobiec. Przedstawiamy je poniżej.
Niższe spożycie soli
Wykazano, że nadmiar soli w diecie zwiększa częstość występowania obrzęków wymion u bydła mlecznego. Aby lepiej to zminimalizować, spróbuj zapewnić oddzielną dietę dla jałówek w późnej ciąży, aby pomóc monitorować ich spożycie soli anionowej. Różne formy soli anionowych obejmują chlorek sodu, siarczan magnezu, siarczan wapnia, siarczan amonu, chlorek wapnia, chlorek amonu i chlorek magnezu. Zwierzęta, które spożywały te sole, miały tendencję do wcześniejszego rozwoju obrzęku i wymagały dłuższego czasu na powrót do zdrowia. Poświęć zatem trochę czasu, aby porozmawiać z doradcą żywieniowym, aby pomóc w sformułowaniu odpowiedniej diety dla zwierząt przed wycieleniem.
Zmniejsz stres oksydacyjny
Stres oksydacyjny definiuje się jako zaburzenie równowagi między produkcją reaktywnych form tlenu (wolnych rodników) a obroną antyoksydacyjną. Występuje, gdy tlen nie jest redukowany do wody podczas procesów metabolicznych i może nasilać uszkodzenie tkanki. Aby temu zaradzić, upewnij się, że w diecie znajdują się egzogenne przeciwutleniacze, takie jak witamina E, witamina C, karotenoidy i flawonoidy, a także aminokwasy, które pomagają zapobiegać występowaniu stresu oksydacyjnego.
Selekcja genetyczna
Niestety, niektóre zwierzęta są genetycznie predysponowane do obrzęku wymion. Dotyczy to zwłaszcza krów o wyższej wydajności. Ponieważ obrzęk wymienia powoduje pogorszenie struktur podtrzymujących wymiona, korzystne może być wybranie lepszych cech budowy wymienia, aby zwiększyć prawdopodobieństwo wyzdrowienia zwierzęcia po ciężkim przypadku. Spróbuj wybierać nasienie tych buhajów u których wykazano, że poprawiają cechy związane z budową wymienia.
Reasumując – chociaż jest mało prawdopodobne, aby producenci mleka byli w stanie całkowicie wyeliminować obrzęk wymion ze swojego stada, można go ograniczyć krótkoterminowo poprzez dostosowanie żywienia i długoterminowo, prawdopodobnie poprzez zmianę parametrów selekcji genetycznej.