Nadal wzrosty na giełdzie Fonterry
Wczoraj, tj. 21 września br. na aukcji nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) indeks średnich cen produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych wzrósł o 1,0%. Najwięcej zdrożało pełne mleko w proszku (PMP), tj. o 2,2% do poziomu 3777 USD/t. O 1,3% więcej płacono za laktozę, za którą można było otrzymać średnio 1183 USD/t. Na wartości zyskało także odtłuszczone mleko w proszku (OMP), sprzedawane w średniej cenie 3302 USD/t – wzrost o 0,9%. Na drugiej we wrześniu br. giełdzie Fonterry utrzymała się średnia cena bezwodnego tłuszczu mlecznego, tj. 5962 USD/t, natomiast spadły notowania sera Cheddar o 1,2% i masła o 1,9% za produkty te można było otrzymać odpowiednio 4274 USD/t (ser) i 4857 USD/t (masło). Na aukcji 21 września br. nie oferowano do sprzedaży maślanki w proszku. Kolejna sesja nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego odbędzie się 5 października br. rl