Czy okres zasuszenia ma wpływ na wyniki produkcyjne?
To oczywiście pytanie retoryczne, bo odpowiedź jest twierdząca. Z roku na roku obserwujemy, że producenci mleka coraz więcej uwagi poświęcają prawidłowemu postępowaniu z krowami w okresie zasuszenia. To ogromnie cieszy, tym bardziej że program Ready2Milk firmy Cargill ma w tym znaczący udział.
Cargill
To oczywiście pytanie retoryczne, bo odpowiedź jest twierdząca. Z roku na roku obserwujemy, że producenci mleka coraz więcej uwagi poświęcają prawidłowemu postępowaniu z krowami w okresie zasuszenia. To ogromnie cieszy, tym bardziej że program Ready2Milk firmy Cargill ma w tym znaczący udział.
Czym jest Ready2Milk?
W wolnym tłumaczeniu to przygotowanie do laktacji – i tym właśnie jest okres zasuszenia. Wiemy, że poprawne żywienie krów zasuszonych ma istotny wpływ na zdrowie cieląt, występowanie chorób okresu okołoporodowego i produkcję mleka. Tworząc program Ready2Milk, skupiliśmy się na rozwiązaniach, które poprawiają status immunologiczny krów, wspomagają regenerację wątroby oraz dbają o właściwą gospodarkę mineralno-witaminową, ze szczególnym uwzględnieniem bilansu kationowo-anionowego (DCAB).
Globalne doświadczenie Cargill w lokalnym wymiarze
Bardzo ważnym etapem wprowadzania naszych globalnych rozwiązań jest potwierdzenie ich skuteczności w lokalnych gospodarstwach. Fizjologia krów na całym świecie jest taka sama, ale wśród czynników różnicujących poszczególne gospodarstwa można wyróżnić przede wszystkie bazę paszową oraz poziom zarządzania. W tym celu przeprowadziliśmy obserwacje w dwóch polskich gospodarstwach o bardzo wysokiej produkcji mleka (> 10 000 kg mleka na laktację). Dawki pokarmowe zostały zbilansowane za pomocą Dairy MAX z podziałem na dwa okresy żywieniowe: zasuszenie właściwe (Far Off) oraz przygotowanie do wycielenia (Close Up).
Wyniki obserwacji
Transfer bierny: w obu przypadkach jakość siary w grupie kontrolnej była oceniania jako słaba – czyli niewystarczająca, aby zapewnić wymaganą liczbę przeciwciał. Natomiast w grupie Ready2Milk poprawiliśmy znacząco transfer bierny, uzyskując wynik zadawalający (gosp. A) oraz znakomity (gosp. B). Liczba komórek somatycznych: w gospodarstwie A liczba komórek somatycznych zmniejszyła się o 36% względem grupy kontrolnej, natomiast w gospodarstwie B liczba komórek somatycznych spadła aż o 83% do poziomu 43 000/ml. Wydajność mleczna: kolejnym bardzo ważnym krokiem była analiza wpływu Ready2Milk na wyniki produkcyjne w całej laktacji. W obu gospodarstwach zaobserwowaliśmy znaczący pozytywny wpływ na wydajność mleczną – uzyskując wzrost produkcji mleka o 1365 kg (gosp. A) i 461 kg (gosp. B) – wykres 1.
Podsumowanie: czy stosowanie Ready2Milk się opłaca?
Produkty przeznaczone do stosowania podczas zasuszenia są produktami specjalistycznym, a korzystanie z nich to dobra inwestycja. Jak pokazały wyniki produkcyjne, program Ready2Milk doskonale sprawdza się w naszych warunkach i umożliwia płynne przejście przez cały okres zasuszenia oraz wycielenie. Jeśli etap ten minie bezproblemowo, krowy uwolnią swój potencjał produkcyjny dzięki dobrej zdrowotności. A czy stosowanie Ready2Milk się opłaca? Potwierdzają to wyniki ekonomiczne: biorąc pod uwagę wyłącznie dodatkową ilość mleka, jako efekt bezpośredni stosowania programu Ready2Milk uzyskaliśmy dodatkowy przychód ponad koszt żywienia na krowę wynoszący odpowiednio 3200 zł (gosp. A) oraz 930 zł (gosp. B).