Gospodarstwo Łukasza Michury
Pan Łukasz, hodujący bydło rasy białogrzbietej, w sezonie letnim zarówno młodzież, jak i krowy utrzymuje na pastwiskach.
tekst i zdjęcia: Anna Kęska
Krowy, jako zwierzęta przeżuwające, są przystosowane do pobierania pokarmu z pastwisk.
W tradycyjnym modelu utrzymywania zwierzęta te w okresie letnim głównie pobierają ruń pastwiskową, nawet przez ponad 180 dni w roku.
Wykorzystanie pastwisk w żywieniu bydła niesie ze sobą szereg korzyści, począwszy od ekonomicznego punktu widzenia – ograniczenie kosztu związanego ze zbiorem i zakonserwowaniem paszy, poprzez dobrostan i aspekt zdrowotny.
Pastwisko dobrej jakości zapewnia paszę białkową, zawierającą mikro- i makroelementy oraz witaminy. O jakości pastwisk stanowi zarówno skład botaniczny, jak i tzw. dojrzałość pastwiskowa runi, czyli jej odpowiednia wysokość (15–18 cm). Warto jednak pamiętać o zbilansowaniu dawki, uzupełniając dawkę pokarmową paszami energetycznymi: ziarnami zbóż, kukurydzą, wysłodkami buraczanymi.
Zwierzęta mające dostęp do pastwisk lub wybiegów wykazują lepszą zdrowotność w porównaniu do tych utrzymywanych wyłącznie w oborze. Dobra kondycja nóg i racic, dzięki możliwości ruchu w naturalnym środowisku, niesie mniejsze ryzyko kulawizn w stadzie, zmniejsza ryzyko urazów stawów kolanowych i skokowych. Taki sposób utrzymania bydła lepiej wpływa na zdrowotność wymion: ryzyko wystąpienia mastitis jest mniejsze.
Wśród roślin tworzących ruń pastwiskową wyróżnić można trawy, rośliny motylkowe i zioła. Gatunki traw, które można znaleźć na łąkach, to np.: życica trwała, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa, kostrzewa czerwona, tymotka łąkowa, kupkówka pospolita, rajgras wyniosły. Koniczyna biała należy do gatunku roślin motylkowych, jej zaletą jest odporność na przygryzanie i udeptywanie przez zwierzęta. Zioła obecne na pastwiskach są również cennym składnikiem o działaniu prozdrowotnym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, wspomagającym trawienie.
Optymalny udział względem siebie roślin tworzących ruń pastwiskową to: 50% traw niskich, 30% traw wysokich, 10–20% roślin motylkowych oraz 10% ziół.