Groźne bakterie w serze
Główny Inspektorat Sanitarny zarządził wycofanie z rynku jednej partii sera żółtego gouda w plastrach wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki. Powodem decyzji było wykrycie groźnej bakterii Listeria monocytogenes. Komunikat został podany do publicznej wiadomości 16 sierpnia br. Bakterie wykryto m.in. w produkcie zbadanym przez władze kanadyjskie (na ten rynek eksportuje SM Ryki).
17 sierpnia br. zarząd Spółdzielni Mleczarskiej Ryki oświadczył, że partia sera gouda w plastrach (oznaczona numerem 290351, z datą przydatności do spożycia 06.09.2019), w której wykryto śladowe ilości Listeria monocytogenes, została niezwłocznie wycofana z rynku. Poinformował, że produkcja prowadzona jest pod wzmożonym nadzorem wewnętrznym, także przez Powiatowego Lekarza Weterynarii.
Spożycie żywności zanieczyszczonej tą bakterią może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Bakterie te są wydalane z kałem zakażonych zwierząt. Są szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie. Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu) bądź przez spożycie skażonej żywności. ri