Kiszonka z kukurydzy – wyzwania i nowe trendy
– Uzyskanie bardzo dobrej kiszonki z kukurydzy uzależnione jest od wielu czynników, które można przedstawić jako łańcuch zależności, gdzie najsłabsze ogniwo będzie decydowało o wartości pokarmowej, strawności oraz jakości uzyskanej w procesie kiszenia paszy – podkreśla dr hab. Robert Mikuła z UP w Poznaniu na łamach „Hodowli i Chowu Bydła”.
Według eksperta z UP w Poznaniu, utrzymanie potencjału produkcyjnego krów mlecznych przy zachowaniu ich zdrowotności jest jednym z podstawowych wyzwań współczesnego producenta mleka. Niestety wraz ze wzrastającą ilością produkowanego surowca zwiększa się również zapotrzebowanie pokarmowe zwierząt, które w sytuacji ograniczonego pobrania suchej masy paszy bywa trudne do pokrycia. Potrzeby pokarmowe krów wzrastają gwałtownie w okresie okołoporodowym, co może skutkować ujemnym bilansem energii.
– Odpowiedzią na ten problem może być zastosowanie w dawce pokarmowej pasz „kukurydzianych” zawierających skrobię. W odróżnieniu od skrobi pozostałych zbóż zazwyczaj ulega mniejszej degradacji mikrobiologicznej w żwaczu, co przyczynia się do zwiększenia jej puli trawionej jelitowo i uzyskania glukozy w procesie glukoneogenezy wątrobowej – zwraca uwagę dr hab. Robert Mikuła.
Biorąc to pod uwagę, kukurydza jest uznawana za jedno z najważniejszych źródeł energii dla wysokowydajnych krów mlecznych. Dlatego znakomita część hodowców i doradców żywieniowych nie wyobraża sobie dawki pokarmowej dla krów bez komponentu paszowego z tej rośliny. Niestety nadal popełniamy wiele błędów, które wpływają na pogorszenie wartości pokarmowej i jakości pasz z kukurydzy.
– Podstawowym celem kiszenia kukurydzy jest uzyskanie stabilnej tlenowo paszy o jak najlepszej wartości pokarmowej, do której zwierzęta będą miały dostęp przez cały rok. Istotne jest również zminimalizowanie strat składników pokarmowych podczas konserwacji. Nawet jeden błąd może decydować, czy otrzymamy kiszonkę o bardzo dobrej, dobrej, dostatecznej wartości pokarmowej, czy też „produkt fermentacji” nienadający się do wykorzystania w żywieniu zwierząt – zaznacza ekspert.
Jak właściwie określić termin zbioru kukurydzy na kiszonkę, jak prawidłowo rozdrobnić materiał i na co jeszcze zwrócić uwagę, aby ograniczyć straty? Odpowiedzi na te pytania oraz informacje o nowościach w technologii zbioru i konserwacji pasz objętościowych znajdziesz w sierpniowym wydaniu „Hodowli i Chowu Bydła”.