McDonald’s i FrieslandCampina przyśpieszą redukcję emisji

Obie firmy podjęły decyzję o współpracy mającą na celu przyspieszenie redukcji emisji gazów cieplarnianych przy produkcji nabiału dostarczanego do restauracji McDonald’s w Holandii i Belgii. McDonald’s i FrieslandCampina współpracują ze sobą od ponad 30 lat. FrieslandCampina jest kluczowym dostawcą surowców do takich pozycji w menu sieci jak: McFlurry, koktajle mleczne, a także zamienniki mięsa Valess. Partnerstwo to ewoluowało, aby objąć szerszą misję, skupiającą się na zmniejszaniu śladu węglowego związanego z produkcją mleka.

Żródło: FORUM MLECZARSKIE

Współpraca pomiędzy FrieslandCampina a McDonald’s z Holandii i Belgii zaowocuje redukcją emisji gazów cieplarnianych o 14% do 2025 r. w porównaniu z 2019 r. Obie firmy chcą zainspirować innych w branży do pójścia w ich ślady i przyczynienia się do bardziej zrównoważonej przyszłości.

Joost Elshof, Dyrektor ds. Łańcucha Dostaw w McDonald’s w Holandii, współpracę z FrieslandCampina upatruje w szerszych ambicjach McDonald’s w dziedzinie klimatu: – Zmiana klimatu jest problemem środowiskowym naszych czasów. Dlatego McDonald’s chce współpracować ze wszystkimi swoimi partnerami i dostawcami w całym łańcuchu dostaw nad innowacyjnymi rozwiązaniami ograniczającymi negatywny wpływ na klimat. Dzięki temu dodatkowemu wymiarowi w ramach naszej i tak już doskonałej współpracy z FrieslandCampina zbliżamy się do naszych celów w zakresie redukcji emisji na rok 2030 i naszej ogólnej ambicji osiągnięcia zerowej emisji netto do roku 2050.

Roger Loo, Prezes FrieslandCampina Professional and Trade dodał: – FrieslandCampina specjalizuje się w produkcji nabiału w sposób zrównoważony. Mierzymy i śledzimy nasze postępy oraz dążymy do ulepszeń. Z biegiem lat nasze wysiłki zaowocowały zmniejszeniem śladu węglowego naszych produktów mlecznych. Nasi producenci mleka odegrali kluczową rolę w tym osiągnięciu poprzez swoje zaangażowanie w uczynienie swoich gospodarstw mlecznych coraz bardziej zrównoważonymi. Współpraca z wartościowymi partnerami, takimi jak McDonald’s, ma kluczowe znaczenie w naszej misji wywierania pozytywnego wpływu. Dzięki temu partnerstwu możemy w dalszym ciągu wspierać i nagradzać naszych członków producentów mleka.

Oprócz klimatu i różnorodności biologicznej, rolnicy produkujący mleko będący członkami stowarzyszenia są również nagradzani za wyniki w zakresie wypasu na świeżym powietrzu oraz zdrowia i dobrostanu zwierząt za pośrednictwem programu zrównoważonego rozwoju Foqus planet. Partnerstwo pomiędzy FrieslandCampina i McDonald’s przyczynia się do wsparcia i nagród dla rolników. Przykładami środków podejmowanych przez rolników w celu ograniczenia emisji gazów cieplarnianych są: wydłużenie sezonu pastwiskowego, stosowanie pasz zajmujących mniej miejsca, stosowanie dodatków paszowych w celu zmniejszenia emisji metanu oraz oddzielanie odchodów i moczu w gospodarstwie. Wielu producentów mleka wytwarza również energię odnawialną, która jest następnie wykorzystywana w zakładach produkcyjnych FrieslandCampina.

Nadchodzące wydarzenia