Mleczne Laury w Minikowie nagrody i wymiana doświadczeń
W województwie kujawsko-pomorskim wydajność mleczna ocenianych krów wzrosła w skali roku o 359 kg. To efekt inwestycji w genetykę, dobrostan, żywienie oraz technologię doju. Za nami kolejne podsumowanie wyników wartości użytkowej krów mlecznych za 2024 r.
tekst i zdjęcia: Maciej Wojtera
W tym roku hodowcy spotkali się 14 maja, w Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie. To tam odbyło się wyjątkowe wydarzenie – Mleczne Laury – organizowane przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz Kujawsko-Pomorski Związek Hodowców Bydła, którzy wyróżnili najlepszych hodowców bydła mlecznego.
Silna tradycja hodowlana
Kujawsko-pomorskie to jeden z jeden z najważniejszych ośrodków rolniczych kraju, z dominującym krajobrazem rolniczym i silną tradycją hodowlaną. W 2024 r. w województwie kujawsko-pomorskim znajdowało się 1313 obór pod oceną PFHBiPM. Utrzymywano w nich 62 306 krów mlecznych – przeciętnie 47 sztuk w stadzie. Krowy, głównie rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej (91% populacji), osiągnęły przeciętną wydajność 9675 kg mleka, z zawartością 4,0% tłuszczu (387 kg) i 3,5% białka (338 kg). Region plasuje się na 4. pozycji w kraju pod względem liczby stad i krów objętych oceną oraz na 6. miejscu pod względem wydajności.
Galę poprowadził Tomasz Dorszyński z PFHBiPM, witając licznie zgromadzonych hodowców, gości honorowych oraz przedstawicieli instytucji współpracujących z branżą mleczarską. Obecni byli m.in. przedstawiciele urzędu marszałkowskiego, ARiMR, KOWR, PFHBiPM oraz uczelni wyższych. Oficjalne otwarcie wydarzenia nastąpiło po wystąpieniu Piotra Doligalskiego, wiceprezydenta PFHBiPM.
Nagrody i wyróżnienia
Jak podkreślano na spotkaniu, Przemysław Kawula z Frydrychowa, zdobywca pierwszego miejsca w kategorii średnich stad z wydajnością 14 626 kg mleka, jest wzorem hodowcy z nowoczesnym podejściem do hodowli. Kluczem do sukcesu okazały się w jego przypadku zaangażowanie, skrupulatność i dbałość o szczegóły – od odpowiedniego doboru genetycznego po zapewnienie zwierzętom komfortu. W pracy wspiera go żona Iwona – filar rodzinnego gospodarstwa.
Stadnina Koni Dobrzyniewo – druga lokata w tej samej kategorii – to przykład konsekwencji w prowadzeniu hodowli na dużą skalę. Osiągana suma tłuszczu i białka 1092 kg to rezultat wielu lat pracy nad genetyką, żywieniem i dobrostanem. Kluczowym celem gospodarstwa jest wyhodowanie krów długowiecznych, o wysokiej zdrowotności.
Niecodziennym osiągnięciem mógł się z kolei pochwalić Zakład Produkcji Rolnej w Kowrozie, do którego należą trzy krowy z najwyższą wydajnością powyżej 20 tys. kg mleka. To sukces, który nie tylko dowodzi wysokiej wydajności, ale i zdrowotności oraz doskonałego zarządzania stadem.
Wyróżnienia przyznano także w kategoriach hodowlanych, doceniając m.in. wartość genetyczną stad i osiągnięcia w zakresie reprodukcji buhajów. Laureatami zostali Ryszard Bober za najwyższy Indeks Ekonomiczny krów w rasie polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej oraz Zakład Produkcji Rolnej w Kowrozie za najwyższy Indeks Ekonomiczny krów w rasie polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmianie czerwono-białej. Za wyhodowanie buhajów przeznaczonych do inseminacji w rasie polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej z najwyższą średnią Indeksu PF w województwie kujawsko-pomorskim wyróżniono Hodowlę Zwierząt i Nasiennictwa Roślin Polanowice sp. z o.o.
Wymiana doświadczeń
Końcowym elementem gali była wyjątkowa sesja jubileuszowa z okazji 30-lecia działalności PFHBiPM. Kryształowe Wyróżnienia wręczono Romanowi Czynszowi w podziękowaniu za wieloletnią współpracę i wkład w tworzenie struktur organizacyjnych hodowców w regionie oraz Maciejowi Januszowi za imponujący rozwój stada w ostatnich latach. Miłym zaskoczeniem było wręczenie statuetki dla PFHBiPM przez Łukasza Urbańskiego, dyrektora Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Gala „Mleczne Laury” w Minikowie była nie tylko okazją do podsumowania wyników 2024 r., ale też wyrazem uznania dla hodowców za ich codzienną pracę, zaangażowanie i innowacyjność. Spotkanie miało także charakter integracyjny i edukacyjny – nie zabrakło rozmów branżowych, wymiany doświadczeń i wspólnego świętowania sukcesów sektora mleczarskiego w województwie kujawsko-pomorskim.