PFHBiPM partnerem specjalnego wydania Gazety Wyborczej
POLSKA ŻYWNOŚĆ to ogólnopolski dodatek specjalny dziennika Gazeta Wyborcza. Partnerem wydania z dnia 27 maja br. jest Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka.
Tekst: Mateusz Uciński
Tego, że nasze rodzime wyroby spożywcze są najlepsze nikomu nie trzeba tłumaczyć. Właśnie nim poświęcony jest dodatek POLSKA ŻYWNOŚĆ, w którym nie mogło zabraknąć także miejsca dla tak kluczowych produktów jak mleko i jego przetwory.
Na łamach gazety, przeczytamy między innymi artykuł autorstwa Ewy Furtak, w którym przedstawione są najważniejsze dane dotyczące spożycia mleka w naszym kraju, a także pokazana jest rola jaką odgrywa ono w życiu człowieka. Na pytania dziennikarki odpowiada pani Dorota Śmigielska, analityk rynku mleka PFHBiPM, i jednocześnie wiceprzewodnicząca grupy roboczej „Mleko i Produkty Mleczne” w Copa-Cogeca. Podkreśla ona między innymi to, że mleko musi spełniać rygorystyczne normy, jest skrupulatnie badane pod kątem wszelkich drobnoustrojów, czy antybiotyków, co jest niezmiernie ważne, gdyż obala pewien mit, lansowany przez organizacje wegańskie, zarzucające producentom mleka nadużywanie środków medycznych o charakterze antybakteryjnym. W artykule, przedstawiona jest także rola Federacji, która już od ponad ćwierć wieku aktywnie wspiera wszelkie działania polskich hodowców bydła i producentów mleka, godnie reprezentując to środowisko zarówno w Polsce, jak i na arenie międzynarodowej.
Oprócz tego, na łamach dodatku POLSKA ŻYWNOŚĆ przeczytamy o nowoczesnej hodowli owiec, potencjale polskich owoców, a także kulinarnym dziedzictwie naszego kraju.
W wydaniu znajduje się także zaproszenie na nadchodzącą Mleczną Galę Online, podczas której wszyscy chętni będą mogli poznać sylwetki najlepszych, polskich hodowców i liderów w produkcji mleka.
Zapraszamy do lektury!