Szczyrzyc – stolica rasy polskiej czerwonej

Już po raz XVI w dniach 1–2 czerwca 2024 roku w Szczyrzycu odbyła się Krajowa Wystawa Bydła Czerwonego. Pierwszego dnia wystawy komisja sędziowska pod przewodnictwem Romana Januszewskiego oceniła 55 zwierząt w 7 kategoriach. Drugi dzień rozpoczął się mszą świętą w szczyrzyckim opactwie oo. Cystersów, po czym nastąpiło uroczyste otwarcie wystawy oraz wręczenie nagród, pucharów i dyplomów.

tekst: Michał Krukowski

Wydarzenie, które tradycyjnie otworzył wójt gminy Jodłownik Paweł Stawasz, zgromadziło hodowców i pasjonatów krów oraz duże grono zwiedzających. Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka reprezentowali m.in. wiceprezydent Andrzej Steckiewicz, sekretarz Dariusz Piątek oraz dyrektor Stanisław Kautz. Organizatorami wydarzenia, obok Federacji i gminy Jodłownik, był także Krajowy Związek Hodowców Czerwonego Bydła Polskiego pod przewodnictwem prezesa Piotra Smagi. Hitem wystawy był tradycyjnie Konkurs Młodego Hodowcy. Dodatkowo przeprowadzone zostały konkursy wiedzy, sprawnościowe i plastyczne, loterie oraz degustacja potraw przygotowanych przez lokalne koła gospodyń wiejskich. W związku z tym, że wystawa przypadała w Dzień Dziecka, najmłodsi mogli odwiedzić namiot „Mlekosia”, w którym Polska Federacja promuje mleko i produkty mleczne. Krajowy Związek Hodowców Bydła Czerwonego w swoim namiocie zorganizował poczęstunek regionalny, którego podstawę stanowiły produkty w dużej mierze wytworzone na bazie surowca pochodzącego od rasy polskiej czerwonej.

Superczempionem wystawy w kategorii krów od 1. do 3. laktacji została jałowica o numerze katalogowym 25 – Brzoza PL005489124070 z hodowli Mirosława Staniszewskiego z Zawadki. Na zdjęciu hodowca z wnukiem Konradem

Najwięcej jednak działo się na ringu. Hodowcy prezentowali wyjątkową rasę rodzimą, charakteryzującą się wieloma pożądanymi cechami. Bydło to jest przystosowane do trudnych warunków bytowania. Główne cechy to odporność na choroby, długowieczność, dobra płodność, łatwe porody, wysoka mobilność, duża żywotność cieląt i łatwość ich odchowu. Poza tym warunki do hodowli tej rasy są w Małopolsce wprost idealne. Częste pastwiskowanie stad polskiego bydła czerwonego skutkuje wysoką wartością pozyskanego mleka. Gospodarstwa hodujące krowy czerwone mogą być objęte programami doskonalenia rasy i ochrony zasobów genetycznych, i to nie tylko ze względu na liczebność, ale także na mniejszą wydajność mleczną ras pierwotnych.

Damian Koza z miejscowości Stróża zdobył wiele wyróżnień i czempionatów, m.in. w kategorii krów w laktacjach 1. i 2. (program ochrony zasobów genetycznych) oraz krów w programie doskonalenia rasy.

Drugiego dnia wystawy, tuż po powitaniu gości i ich wystąpieniach, odbyła się uroczystość wręczenia Złotych Honorowych Odznak Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Odznaczeni zostali: Antoni Cichowski, Agnieszka Drożdż, Teresa Drożdż, Roman Kokoszka, Damian Koza, Irena Kulpa, Mateusz Sadkiewicz, Krzysztof Smaga, Paweł Undas i Zdzisław Załubski. Wszystkim odznaczonym serdecznie gratulujemy. 

Wiele nagród i wyróżnień zdobyło gospodarstwo rodzinne Jana Litwina z miejscowości Czarna Góra. Hodowca wraz z żoną Jadwigą i uśmiechniętym wnuczkiem Kubusiem tryumfalnie wznoszą zdobyte puchary.

Nadchodzące wydarzenia