Wpływ żywienia na niwelowanie stresu cieplnego u krów mlecznych
Zmieniające się warunki klimatyczne i globalne ocieplenie zwiększają wpływ stresu cieplnego na zwierzęta i staje się on poważnym zagrożeniem dla zrównoważonej produkcji zwierzęcej. Stres cieplny produkcji mleka i wynikom reprodukcyjnym krów i powoduje poważne straty ekonomiczne dla hodowców bydła mlecznego.
Autor: Marcin Kryger – Regionalny Kierownik Sprzedaży Agrifirm Polska
Gdy temperatura otoczenia przekracza 20°C, krowy odczuwają dyskomfort, powyżej 25°C obserwowane jest już zjawisko stresu cieplnego. Stres cieplny jest istotnym czynnikiem, który wpływa na opłacalność produkcji mleka. Przegrzanie organizmu krowy w wyniku stresu cieplnego negatywnie wpływa na spożycie paszy, a przez to na produkcję mleka. Spadek wydajności mlecznej w okresie upałów może sięgać 15 do nawet 30%. Obniża się zawartość tłuszczu i białka w mleku. W tym czasie często obserwujemy wzrost ilości LKS w mleku. Stres cieplny oznacza także pogorszenie wskaźników rozrodu oraz powoduje spadek odporności u krów, co zwiększa podatność na choroby wymienia. Konsekwencje stresu cieplnego mogą być natychmiastowe lub oddalone w czasie. Natychmiastowe to spadek pobrania paszy, co skutkuje zmniejszeniem produkcji mleka. Dochodzi do zmian w składzie mleka, obniża się zawartość tłuszczu i białka w mleku krów, a równocześnie wzrasta liczba komórek somatycznych. Konsekwencjami stresu cieplnego w dłuższej perspektywie czasu jest to obniżenie odporności oraz problemy z rozrodem. Wpływ upałów na produkcie mleka jest szczególnie wyraźny u najbardziej wydajnych krów, które z powodu wysokiej wydajności mleka charakteryzują się zwiększonym tempem przemian. Stres cieplny sprzyja również stresowi oksydacyjnemu, czego następstwem jest obniżona odporność. Z kolei następstwem obniżonej odporności mogą być zatrzymanie łożyska, stan zapalny błony śluzowej macicy i mastitis. Stres oksydacyjny, wraz ze zmniejszonym pobraniem paszy, a tym samym ujemnym bilansem energii, będzie również powodem pogorszonej płodności krów obserwowanej w okresie letnim. Intensywne schładzanie oraz zwiększenie ilości świeżego powietrza w oborze umożliwia krowom utrzymanie prawidłowej temperatury ciała. Innym ze sposobów zmniejszenia negatywnych skutków stresu cieplnego jest właściwe żywienie krów. Jest kilka podstawowych strategii żywieniowych dzięki którym w znaczący sposób możemy krowom pomóc w łagodniejszym przejściu przez stres cieplny. To między innymi zwiększenie koncentracji energii w dawce pokarmowej poprzez wykorzystanie tłuszczu chronionego. Dodatek tłuszczu paszowego przy zmniejszonym pobraniu paszy rekompensuje część niedoboru energii. Poza tym wartość energetyczna tłuszczu jest ponad dwukrotnie większa niż węglowodanów. Włókno jest jednym z ważnych składników odżywczych, którego poziom należy uwzględnić przy ustalaniu dawki pokarmowej dla krów mlecznych poddanych stresowi cieplnemu, ponieważ wpływa on na metaboliczną produkcję ciepła, a także na utrzymanie prawidłowych warunków w żwaczu. Jednak żywienie krów w stresie cieplnym dawką bogatą we włókno powoduje wysoką produkcję ciepła metabolicznego oraz zmniejszenie DMI i wydajności mlecznej. Poziom ADF w dawce dla krów w okresie stresu cieplnego nie powinien przekraczać 18-19%. Istotny jest również białko w dawce, tak zoptymalizowane aby zawierało w sobie wyższe stężenie białka nierozkładalnego w żwaczu( białka by pass). Białko jelitowe może uniknąć degradacji w żwaczu przez drobnoustroje, a duża jego część będzie dostępna dla krów poddanych stresowi cieplnemu. Ponieważ pobranie suchej masy w okresie stresu cieplnego u krowy jest obniżone, należy zwiększyć poziom suplementowanego białka surowego albo jako białka jelitowego, albo poprawić jakość białka poprzez zwiększenie liczby kluczowych aminokwasów. Nie jest pożądane żywienie krów poddanych stresowi cieplnemu nadmierną ilością białka rozkładanego w żwaczu, ponieważ wymaga to więcej energii do metabolizowania i wydalenia nadmiaru azotu w postaci mocznika. Suplementacja metioniny, jako pierwszego limitującego aminokwasu, ważna jest ze względu na syntezę białka mleka i/lub wzrost wydajności mlecznej, wsparcie wątroby, poprawę wykorzystania azotu z dawki oraz wsparcie układu immunologicznego. Suplementy mineralne mogą być również przydatne w korygowaniu zmian w stanie elektrolitów, ponieważ ich mobilizacja wzrasta podczas stresu cieplnego. Sód (Na+) i potas (K+) są głównymi minerałami elektrolitowymi i są niezbędne do utrzymania równowagi wodnej i równowagi kwasowo-zasadowej u zwierząt poddanych stresowi cieplnemu. Zapotrzebowanie na potas wzrasta znacząco u krów w stresie cieplnym, gdyż potas jest głównym osmotycznym regulatorem wydzielania wody z gruczołów potowych u krów mlecznych. Ponadto sód i magnez są głównymi minerałami konkurującymi z potasem ze względu na wchłanianie jelitowe, dlatego należy zwiększyć ich stężenie w dawce dla krów w stresie cieplnym. Zwiększonej podaży potasu latem powinien towarzyszyć dodatek magnezu, ponieważ potas upośledza wchłanianie magnezu. Krowy poddane stresowi cieplnemu zwykle spożywają mniej paszy i zawsze istnieje ryzyko pobrania wystarczającej ilości makro i mikroelementów oraz witamin z dawki pokarmowej. Istnieje więc duże ryzyko niedoborów witamin i minerałów w okresie lata. Niacyna (witamina B3), pomaga złagodzić stres cieplny. Dodatek do dawki niacyny może być korzystny, ponieważ powoduje obniżenie temperatury skóry i zwiększenie wydajności mleka. Zalecane jest również stosowanie dodatków paszowych wspierających pracę żwacza. W przypadku stosowania dawek pokarmowych zawierających zmniejszoną ilość pasz włóknistych, a zwiększoną pasz treściwych w zapobieganiu subklinicznej kwasicy żwacza, należy stosować kwaśny węglan sodu, tlenek magnezu czy dodatek żywych kultur drożdży.
MilkStar No Stress, to kompleksowa strategia ochrony Twojego stada przed negatywnymi skutkami upałów. Unikalna kombinacja składników aktywnych w MilkStar No Stress pozwala krowom utrzymać wysoką produkcję mleka nawet w najgorętsze dni,
KORZYŚCI:
- Stabilna temperatura ciała: Dzięki prawidłowej osmoregulacji krowy utrzymują optymalną temperaturę ciała, co przekłada się na lepsze samopoczucie i wyższą produktywność.
- Energia do działania: Wysoki udział tłuszczu chronionego dostarcza skoncentrowanej
- energii, która kompensuje spadek poboru paszy w czasie upałów, zapobiegając utracie kondycji i spadkowi wydajności mlecznej.
- Zdrowy układ pokarmowy: Żywe kultury drożdży stymulują rozwój korzystnych bakterii w żwaczu, co pomaga w utrzymaniu stabilnego pH i zapobiega kwasicy, która często występuje w warunkach stresu cieplnego.
- Płodność na wysokim poziomie: Kwasy omega-3, zawarte w MilkStar No Stress, mają działanie przeciwzapalne i wspierają prawidłową funkcję jajników, co przekłada się na lepsze wskaźniki rozrodu, takie jak wyższa skuteczność zacieleń i krótszy okres międzywycieleniowy.