Zastosowanie aminokwasów chronionych w praktyce żywieniowej na fermach krów mlecznych

Od siedmiu lat pracuję ze stadami, stosując chronioną metioninę. Obecnie już blisko 8 tys. krów mlecznych jest suplementowanych tym dodatkiem.

Michał Jędrzejak Menadżer ds. Kluczowych Klientów, Bydło, Cargill, artykuł promocyjny

Stosowanie chronionej metioniny najczęściej dotyczy okresu okołoporodowego i szczytu wydajności. W tych okresach kluczowe jest maksymalizowanie pobrania suchej masy, efektywniejsze wykorzystanie energii oraz ochrona funkcjonalności wątroby. Metionina w połączeniu z choliną wpływają pozytywnie na te aspekty (w formie chronionej przed rozkładem w żwaczu). Ich stosowanie jest skuteczne również w profilaktyce ketozy i chorób towarzyszących w okresie trzech tygodni przed wycieleniem i trzech tygodni po nim. Mniejszy deficyt energetyczny, lepiej rozwinięte oocyty oraz żywienie bez nadmiaru mocznika w organizmie sprawiają, że krowy manifestują ruje wcześniej i w wielu stadach, gdzie doradzam skuteczność pierwszego krycia, co przekracza te 55% przy OMW ok. 370.

Przy zastosowaniu kiszonki z kukurydzy jako dominującej paszy objętościowej niemal zawsze w laktacyjnych dawkach pokarmowych mamy do czynienia z niedoborem metioniny trawionej jelitowo. Dobierając rozwiązanie, które możne nam ten niedobór zminimalizować, ważne jest, aby sięgać po sprawdzone i pewne formy tego aminokwasu, których efektywność potwierdzają renomowane publikacje naukowe.

Dla stad borykających się z syndromem niskiego tłuszczu dobrym rozwiązaniem może być zastosowanie form metioniny zawierających hydroksyanalog. Takie formy w licznych przypadkach podnoszą poziom tłuszczu w mleku o 0,2–0,5%.

Przeprowadzałem nieliczne wdrożenia z zastosowaniem lizyny chronionej. Efekty nie były jednoznaczne i myślę, że zastosowanie dla tego aminokwasu nadejdzie przy przekroczeniu średniej produkcji 50 kg mleka dziennie. 

Michał Jędrzejak Menadżer ds. Kluczowych Klientów, Bydło, Cargill,

Reklama

Nadchodzące wydarzenia