Zbyt wysoki BCS u krów mlecznych – jakie niesie zagrożenia i jak im zapobiegać?
Dlaczego kontrola kondycji krów jest kluczowa? Jak wpływa na ich zdrowie, płodność i produkcję mleka? Sprawdź, jak utrzymać optymalny BCS w stadzie – więcej w sierpniowym wydaniu „Hodowli i Chowu Bydła”. Dowiedz się, jak uniknąć poważnych strat!
BCS (body condition score), czyli ocena kondycji ciała, jest ważnym narzędziem zarządzania zdrowiem i wydajnością bydła mlecznego. W przypadku wysokowydajnych krów mlecznych rasy holsztyńsko-fryzyjskiej zbyt wysoki BCS zwierząt może stać się przyczyną poważnych problemów zdrowotnych i spadków wydajności.
– Krowy z wysokim BCS mają zwiększone ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, takich jak ketoza, stłuszczenie wątroby, przemieszczenie trawieńca czy inne zaburzenia zdrowotne. Wynika to bezpośrednio z nadmiernej ilości rezerw tłuszczowych w organizmie, które mogą być zbyt intensywnie mobilizowane w okresie okołoporodowym – podkreślają na naszych łamach lek. wet. Szczepan Gula i Igor Jankowiak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Jak tłumaczą autorzy, po wycieleniu, gdy zapotrzebowanie na energię gwałtownie wzrasta, otyła krowa uruchamia duże rezerwy tłuszczu z tkanek, aby pokryć deficyt energii. Powoduje to nadmierny napływ kwasów tłuszczowych do wątroby, gdzie mogą się one odkładać, skutkując stłuszczeniem narządu. Wątroba traci wówczas swoją sprawność metaboliczną, co może prowadzić do rozwoju ketozy i pogorszenia zdrowia.
– Ponadto nadmiar tłuszczu wpływa na zmniejszoną aktywność przewodu pokarmowego, zwiększając ryzyko przemieszczenia trawieńca – ciężkiej przypadłości, która zazwyczaj wymaga interwencji lekarsko-weterynaryjnej. Tłuste krowy mają także słabszą odpowiedź immunologiczną, co skutkuje zwiększoną zapadalnością na choroby, w tym wyższą podatnością na zapalenia wymienia – alarmują specjaliści z UP w Lublinie. – Efektem – kontynuują – jest pogorszenie jakości mleka, obniżenie wydajności mleka w laktacji, zagrożenie karencją związaną z antybiotykoterapią oraz ogólny spadek efektywności produkcji. Utrzymywanie nadmiernej kondycji może zatem skutkować całym łańcuchem problemów zdrowotnych i produkcyjnych, które ograniczają potencjał krowy i generują koszty leczenia.
W jaki sposób kondycja krów wpływa na ich rozród oraz obciążenie aparatu ruchu? Jak prawidłowo kontrolować BCS i na co zwracać szczególną uwagę w żywieniu krów w tym kontekście? – przeczytaj w sierpniowym wydaniu „Hodowli i Chowu Bydła”. (8/2025)