Dój grupowy DeLaval VMS™ – ewolucja w zarządzaniu stadami krów mlecznych

Współczesne rolnictwo, w tym produkcja mleka, stoi przed wieloma wyzwaniami: niedobór siły roboczej, rosnące koszty i potrzeba zwiększenia efektywności przy jednoczesnym zachowaniu dobrostanu zwierząt.

tekst: MICHAŁ KRUKOWSKI; zdjęcie: FIRMOWE; artykuł promocyjny

W odpowiedzi na te potrzeby, w grupie średnich i dużych gospodarstw, coraz większą popularność zdobywa koncepcja doju grupowego, która łączy zalety automatyzacji doju przez roboty DeLaval VMS™ z ustrukturyzowanymi harmonogramami doju i strategiami zarządzania znanymi z obór z halami i karuzelami.

Czym jest dój grupowy?

Dój grupowy to innowacyjne podejście do doju krów mlecznych, w którym zwierzęta są dojone w grupach technologicznych o ustalonych, regularnych porach, z wykorzystaniem robotów udojowych. W przeciwieństwie do tradycyjnych systemów doju automatycznego, gdzie krowy same decydują o tym, kiedy chcą być dojone (tzw. dobrowolny system doju), dój grupowy wprowadza stały harmonogram, tak jak w hali udojowej. Taki dój oferuje szereg korzyści, które przyczyniają się do poprawy wydajności i rentowności gospodarstw mlecznych.

Zwiększona efektywność pracy. Dzięki automatyzacji procesu dojenia znacznie zmniejsza się zapotrzebowanie na siłę roboczą. Jedna osoba może bowiem nadzorować cały proces doju. Podprowadza ona krowy do poczekalni. Następnie, korzystając z tego, że grupy nie ma na legowiskach, jest ona w stanie je sprzątnąć oraz prześcielić. Po zakończeniu pracy w części obory pracownik wraca do poczekalni, aby skupić się na ostatnich krowach. Gdy już wszystkie znajdują się w robotach udojowych, może on przyprowadzić kolejną grupę. Za powrót zwierząt odpowiada system bramek selekcyjnych, co oznacza, że zmiana grupy dla krowy odbywa się automatycznie po doju.

Optymalizacja czasu doju. Dój grupowy pozwala na zaplanowanie częstotliwości doju – zazwyczaj jest to od dwóch do trzech razy dziennie, co przekłada się na regularność dojenia dla całej grupy i lepsze wykorzystanie robotów. Zaletami systemu doju grupowego są: brak potrzeby podganiania spóźnionych krów i ciągłego monitorowania kolejki udojowej oraz brak konieczności „czuwania” w nocy, gdyż wtedy dój się nie odbywa. Kolejną zaletą jest sortowanie krów w jednym czasie po doju. Wszystkie krowy, które wymagają zabiegów weterynaryjnych, są oddzielone w jednym miejscu, co ułatwia pracę.
Lepszy dobrostan krów. System doju grupowego DeLaval VMS™ łączy wszystkie zalety doju automatycznego w aspekcie dobrostanu. Najpierw precyzyjne przygotowanie strzyków do doju piątym kubkiem, gdzie następuje mycie, stymulacja, przedzdajanie i osuszanie każdego strzyku. Następnie robot zakłada kubki udojowe i odbywa się prawdziwy dój ćwiartkowy, gdzie cztery mierniki analizują przepływ, przewodność, wykrywają ślady krwi, a robot zamienia te informacje w indeks zdrowotności wymienia. Technologia FRM (flow-responsive milking) dostosowuje poziom podciśnienia do przepływu mleka, zapewniając, że jest ono cały czas stabilne pod strzykiem. Skraca to dój i jednocześnie sprawia, że jest on bardziej delikatny. Dój kończy się w optymalnym momencie niskiego przepływu, za co odpowiadają mierniki mleka chroniące przed pustodojem. Przed wyjściem każdy strzyk jest namierzany, a na jego końcówkę aplikowany jest środek dezynfekcyjny, chroniący kanał strzyku przed patogenami. Precyzyjne zakładanie kubków udojowych, minimalizacja pustodoju i stabilne podciśnienie przez cały proces dojenia zmniejszają stres zwierząt i przyczyniają się do lepszego zdrowia wymion.

Większa kontrola i dane. Roboty udojowe w systemie doju grupowego nadal dostarczają szczegółowe dane na temat każdej krowy, takie jak czas doju, wydajność mleczna, a nawet liczba komórek somatycznych (przy zastosowaniu licznika komórek somatycznych DeLaval MCA) czy poziom progesteronu – dzięki użyciu modułu DeLaval RePro. Te informacje są nieocenione dla monitorowania zdrowia stada, zarządzania rozrodem i podejmowania szybkich decyzji.

Łatwość adaptacji i rozbudowy. Dla hodowców, którzy byli przyzwyczajeni do tradycyjnych hal udojowych, przejście na dój grupowy jest stosunkowo proste. System nie wymaga znaczących prac budowlanych w oborach. Co więcej, istniejące strategie zarządzania stadem i żywienia mogą pozostać niezmienione, a krowy szybko dostosowują się do nowego systemu udojowego. System doju grupowego jest też łatwo skalowalny, co oznacza, że może być efektywnie stosowany zarówno w średnich, jak i bardzo dużych gospodarstwach (od 300 do nawet 3000 krów). W miarę rozwoju gospodarstwa można dodawać też kolejne roboty udojowe.

Podsumowanie

Dój grupowy DeLaval VMS™ to przyszłościowe rozwiązanie pozwalające na efektywne zarządzanie stadami krów mlecznych, co pokazują liczne instalacje DeLaval na całym świecie, gdzie hodowcy z powodzeniem wykorzystują tę technologię do zwiększania wydajności, poprawy dobrostanu zwierząt i optymalizacji kosztów pracy. Łącząc precyzję i dane dostarczane przez roboty udojowe z ustrukturyzowanym harmonogramem doju, system ten odpowiada na kluczowe wyzwania współczesnego rolnictwa, oferując jednocześnie znaczące korzyści ekonomiczne. 