Żywienie krów w robotowym systemie doju
Planujesz zakup robotów udojowych? Ten artykuł jest dla Ciebie! W kwietniowym wydaniu Hodowli i Chowu Bydła znajdziesz kilka najważniejszych zasad żywienia krów w systemie robotów udojowych.
opr. Marcin Jajor
Strategia żywienia w robotach udojowych musi być ściśle powiązana z wyborem systemu ruchu krów. Wyróżniamy 3 systemy ruchu:
• Ruch wolny – pozwala zwierzętom samodzielnie decydować, kiedy udadzą się do doju, kiedy się napiją lub zjedzą.
• Ruch kierowany („żywienie pierwsze”) – krowy najpierw kierowane są na stół paszowy, a następnie, aby przejść do strefy z legowiskami, muszą udać się do doju.
• Ruch kierowany („dój pierwszy”) – krowy swobodnie poruszają się po strefie z legowiskami, ale aby przejść do stołu paszowego, muszą przekroczyć bramkę selekcyjną, która skieruje je albo do poczekalni przy robocie, albo do stołu paszowego.
Na ile litrów mleka zbilansować PMR?
W oborach, w których znajduje się robot udojowy, stosuje się żywienie PMR, czyli wszystkie zwierzęta w danej grupie otrzymują taką samą porcję pożywienia na stół paszowy, ale w zależności od wydajności lub dnia laktacji są premiowane podczas doju w robocie udojowym lub przy stacji paszowej.
Najczęstszym schematem stosowanym przy tym żywieniu jest zbilansowanie energii w dawce PMR o 3–5 kg mleka mniej, niż wynosi średnia wydajność grupy. Przy tym założeniu, gdy średnia wydajność grupy wynosi 30 litrów, dawkę pokarmową bilansujemy na poziomie 25–27 litrów. Im słabszy będzie PMR, tym lepszy będzie ruch krów, ponieważ zwierzęta będą chciały uzupełnić energię w paszy treściwej, którą otrzymają w stacji w robocie udojowym. Przy takim rozwiązaniu musimy zwrócić uwagę na jeszcze kilka ważnych czynników, takich jak: niska wartość energetyczna pasz objętościowych, zła jakość higieniczna oraz zbyt duża ilość włókna. Czynniki te niekorzystnie wpłyną na ruch zwierząt. Dlatego wraz z wyższą strawnością pasz i szybszym pasażem zwiększa się absorbcja składników pokarmowych dla produkcji mlecznej i głód powraca wcześniej.
Nie za dużo energii
Kolejnym czynnikiem, który powoduje mniej wizyt w robocie udojowym, jest zbyt „skondensowany energetycznie” stół paszowy. Przy zbyt wysokim udziale energii w dawce krowy będą nią bardziej zaspokojone, co zmniejszy częstotliwość wizyt w robocie udojowym. Niezależnie od systemu ruch, jaki stosuje się w gospodarstwie, ważne jest, aby skarmiać jak najlepszymi paszami objętościowymi. W ten sposób zmaksymalizuje się wynik produkcyjny i zachęci krowy do jak najczęstszych wizyt w robocie udojowym.
Więcej porad w zakresie organizacji żywienia i składu dawki pokarmowej krów w oborach z robotami udojowymi, w tym paszach poprawiających smak, znajdziesz w kwietniowym wydaniu Hodowli i Chowu Bydła. Zapraszamy do lektury!