HiChB 2020/07

Mleczarstwo w dobie pandemii

Epidemia Covid-19 odcisnęła swoje piętno na całym świecie. Nie istnieje branża ani gałąź gospodarki, która nie odczuła by tego w dotkliwy sposób. Nie inaczej jest także z szeroko pojętym mleczarstwem, które w ostatnich miesiącach musiało zmagać się z nową, pandemiczną rzeczywistością. Z racji tego, że minął właśnie pierwszy kwartał trwania epidemii w naszym kraju, postanowiliśmy właśnie temu poświęcić Temat Miesiąca lipcowego numeru naszego miesięcznika.

Sprawdziliśmy jak pandemia odbiła się na funkcjonowaniu oceny wartości użytkowej bydła w całej Europie i w Polsce, porównując jednocześnie funkcjonowanie tej usługi w różnych krajach i wskazując czynniki determinujące działania mające zapobiegać rozprzestrzenianiu się koronowirusa. Pokazaliśmy również jaki wpływ ma hodowla krów na badania prowadzące do uzyskania skutecznych leków antywirusowych, a także rozmawialiśmy zarówno z przedstawicielami hodowców, jak i sektora mleczarskiego. Mamy nadzieję, że te artykuły poszerzą Państwa wiedzę odnośnie tej niecodziennej sytuacji.

Oprócz tego w numerze 7. „Hodowli i Chowu Bydła” zapraszamy do przeczytania obszernej rozmowy z prezydentem PFHBiPM, który z racji 25-lecia Federacji zgodził się opowiedzieć o początkach i rozwoju naszej organizacji.

Naturalnie na łamach miesięcznika nie zabraknie tekstów dotyczących zdrowia, rozrodu, żywienia i chowu bydła mlecznego, a także nowinek ekonomicznych i technologicznych.

Serdecznie zapraszamy do lektury!