Kwasica w praktyce – co może powodować kwasicę oraz jak możemy sobie z nią radzić?
Kwasica u krów mlecznych jest zjawiskiem dobrze znanym hodowcom oraz doradcom żywieniowym i nie bez przyczyny jest często nazywana „chorobą zawodową krów wysokowydajnych”.
tekst: Maciej Wałachowski menadżer ds. Aplikacji Technologii, Cargill
Występują dwa typy kwasicy: kliniczna oraz podkliniczna. Stan kliniczny jest łatwy do rozpoznania, ponieważ objawia się m.in. biegunką, natomiast typ podkliniczny charakteryzuje się m.in. spadkami pobrania paszy, produkcji mleka, zawartości tłuszczu w mleku i masy ciała. Niestety, wymienione objawy mogą pojawić się też z innych przyczyn, dlatego tak ważna w pracy doradcy jest szersza analiza przyczyn pogorszenia wyników stada.
Z naszych obserwacji wynika, że coraz częstszą przyczyną kwasicy jest źle wymieszany TMR/PMR. To prowadzi do sortowania dawki i wybierania przez krowy pasz o wysokiej zawartości węglowodanów niestrukturalnych, takich jak pasze treściwe i kiszonki z kukurydzy. W efekcie można zauważyć obniżenie pH w żwaczu. Dlatego, bilansując dawkę w programie DairyMax, korzystamy m.in. z parametru „rH index”, który umożliwia kontrolę pH treści żwacza. Jest to pierwszy krok do przygotowania zdrowej dawki pokarmowej.
Drugim ważnym krokiem jest właściwe przygotowanie dawki, a więc zweryfikowanie jakości mieszania i pocięcia jej komponentów. Służą do tego sita Penn State, które są „kopalnią wiedzy” w praktyce terenowej i pozwalają przygotować zdrowy TMR/PMR.
Ostatnim krokiem w celu minimalizowania ryzyka wystąpienia kwasicy jest zastosowanie gotowej mieszanki buforującej (np.: Alamo Bufor WRC) oraz metabolitów drożdży, które poprawiają integralność ściany jelit i tym samym mają korzystny wpływ na wchłanianie składników pokarmowych. Ma to ogromne znaczenie w zapobieganiu przedostawania się „negatywnych” patogenów do organizmu, co ma miejsce przy kwasicy.