Na giełdzie Fonterry kolejna zwyżka notowań
Na drugiej w lutym bieżącego roku sesji internetowej platformie handlowej nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade), tj. 16 lutego 2021 r. indeks cen produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych wzrósł o 3,0%. Rosnąca tendencja cen utrzymuje się od 17 listopada 2020 r. Na giełdzie Fonterry 16 lutego br. najwięcej zdrożało pełne mleko w proszku (PMP), tj. o 4,3%, za które można było otrzymać 3615 USD/t. O 2,4% wzrosła cena sera Cheedar, tj. do poziomu 4268 USD/t. W podobnym zakresie zdrożało masło, tj. o 2%, które sprzedawano w cenie 5129 USD/t. Na drugiej w lutym br. giełdzie Fonterry o 1,1% wzrosła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego, tj. do poziomu 5527 UDS/t. Nieznacznie na wartości zyskała laktoza, tj. wzrost o 0,4% do poziomu 1232 USD/t oraz odtłuszczone mleko w proszku (OMP), za które nabywcy płacili 3207 USD/t – wzrost o 0,3%. Na giełdzie Fonterry 16 lutego br. nie było ofert sprzedaży maślanki w proszku oraz słodkiej serwatki w proszku, w efekcie odnotowano wzrosty cen wszystkich produktów zgłoszonych do zbycia. Kolejna aukcja dobędzie się 2 marca 2021 r. rl