Na giełdzie Fonterry znaczne wzrosty cen
Na pierwszej we wrześniu br. aukcji nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) doszło do przełamania spadkowego trendu notowań, który utrzymywał się od 20 kwietnia br. Na sesji 7 września br. indeks średnich cen produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych wzrósł o 4%, zdrożały wszystkie produkty oferowane do sprzedaży. Najwięcej na wartości zyskało odtłuszczone mleko w proszku (OMP), które zdrożało o 7,3% do średniej kwoty 3274 USD/t. Więcej o 6,4% płacono za laktozę, tj. średnio 1167 USD/t. Wzrost średnich cen pozostałych oferowanych produktów mleczarskich sięgał 3–3,7%. Za masło płaco średnio 4948 USD/t, tj. więcej o 3,7%. Ser Cheddar zdrożał o 3,6% do średniego poziomu 4328 USD/t. Pełne mleko w proszku (PMP) można było sprzedać w średniej cenie 3691 USD/t – wzrost o 3,3%. W nieco mniejszym zakresie, tj. o 3,1% zdrożał bezwodny tłuszcz mleczny, za który można było otrzymać średnio 5970 USD/t. Natomiast maślanka w proszku zyskała na wartości 3%, sprzedawana w średniej cenie 3287 USD/t. Kolejna sesja nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego odbędzie się 21 września br. rl