Na giełdzie Fonterry spadek notowań PMP i masła

Na drugiej  w marcu br. (16 marzec) aukcji nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) indeks średnich cen produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych (GDT Price Index) spadł o 3,8%. Nastąpiło to po gigantycznym wzroście średnich cen na poprzedniej sesji, tj. 2 marca br. i po wzroście indeksu GDT trwającym od 17 listopada 2020 roku. W największym zakresie 16 marca br. spadły średnie ceny pełnego mleka w proszku (PMP), tj. o 6,2% do poziomu 4083 USD/t, którego notowania dwa tygodnie temu urosły aż o 21%. Na ostatniej sesji Fonterry o 2,8% spadły także średnie ceny masła, z które można było otrzymać 5659 USD/t. Wrosły natomiast notowania laktozy o 8,6% do poziomu 1392 USD/t oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego o 3,7%, za który płacono średnio 6155 USD/t. Na aukcji Fonterry 16 marca br. nieznacznie zdrożało o 0,7% odtłuszczone mleko w proszku (OMP), tj. do poziomu 3350 USD/t, natomiast średnie ceny sera Cheddar utrzymały się na dotychczasowym poziomie, tj. 4250 USD/t. Nie było ofert sprzedaży maślanki w proszku i słodkiej serwatki w proszku. Kolejna aukcja Fonterry odbędzie się 6 kwietnia br. rl