Pasze z dodatkiem marihuany sposobem na redukcję stresu u krów

Naukowcy z Kansas State University odkryli, że karmienie krów konopiami przemysłowymi może mieć pozytywny wpływ na ich dobrostan, zmniejszając stres i zwiększając ilość czasu spędzanego w pozycji leżącej. 

Tekst: Mateusz Uciński na podstawie Leafie.co.uk

Konopie przemysłowe zostały zakazane w USA w 1937 r. na mocy ustawy o podatku od marihuany wraz ze wszystkimi innymi odmianami konopi. Wcześniej był powszechnie uprawiany do celów przemysłowych i rolniczych na całym świecie i uważano, że przybył do Ameryki za pośrednictwem Brytyjczyków, którzy uprawiali plony, gdziekolwiek się udali, aby umożliwić im zaopatrywanie floty morskiej w liny konopne.

W 2018 roku Stany Zjednoczone ponownie zalegalizowały konopie na mocy ustawy o rolnictwie. Wprowadzenie nowej ustawy spowodowało lawinę badań nad zastosowaniami takimi jak biopaliwa, terapia dla ludzi oraz włókna do tworzyw sztucznych i betonu konopnego.

W niedawnym badaniu naukowcy z Kansas State University odkryli, że karmienie krów konopiami przemysłowymi może mieć pozytywny wpływ na ich dobrostan, zmniejszając stres i zwiększając ilość czasu spędzanego w pozycji leżącej. 

Badając bezpieczeństwo i skuteczność konopi przemysłowych, naukowcy musieli zbadać farmakokinetykę i potencjalne skutki biologiczne bydła narażonego na powtarzane dawki konopi przemysłowych. Zweryfikowali również obawy, że karmienie bydła konopiami przemysłowymi doprowadzi do akumulacji kannabinoidów u zwierząt, które mogą być przekazywane ludziom przez łańcuch pokarmowy. 

Michael Kleinhenz, adiunkt medycyny w K-State College of Veterinary Medicine, który kierował badaniami, powiedział w komunikacie prasowym : „Nasze nowe badania pomagają nam lepiej zrozumieć, w jaki sposób kannabinoidy obecne w konopiach przemysłowych wchodzą w interakcje z fizjologią i farmakologią bydła. Na przykład teraz wiemy, że powtarzane dzienne dawki kwasu kannabidiolowego (CBDA) poprzez karmienie konopiami nie powodują akumulacji kannabinoidów we krwi. Dodatkowo potwierdziliśmy wcześniejsze badania pokazujące, że każdy kannabinoid ma swój własny profil wchłaniania i eliminacji”.

Leżące zachowanie krów jest dokładnie badane ze względu na jego związek ze zwiększonym dobrostanem. Wcześniejsze badania dotyczące leżenia krów sugerowały, że skrócenie tego czasu może spowodować nasilenie dolegliwości, takich jak kulawizny i uszkodzenia kopyt, a także może wywołać zmiany w układzie hormonalnym, co prowadzi do większego stresu. Pojawiły się również sugestie, że skrócenie czasu leżenia może skutkować zmniejszeniem produkcji mleka u krów mlecznych. Stwierdzono jednak, że czas spędzony w pozycji leżącej zwiększa produkcję śliny krów, co umożliwia im większe przeżuwanie pokarmu, co z kolei wspomaga trawienie. 

Do przeprowadzenia badań naukowcy wybrali 16 krów rasy holsztyńskiej, które podzielono na dwie grupy po osiem sztuk. Jedna z grup była karmiona 25 gramami konopi zmieszanych z 200 gramami paszy, z docelową dawką konopi 5,5 miligrama na kilogram masy ciała, druga grupa była grupą kontrolną i była karmiona tylko samą paszą. 

Aby ocenić poziom stresu krów, ich zachowanie monitorowano za pomocą akcelerometru, służącego do dokładnego pomiaru ruchu i zachowania zwierząt. Badacze pobrali również próbki krwi i osocza do analizy. 

Wyniki ich badań i analiz pokazują, że karmienie krów konopiami przemysłowymi zawierającymi wysokie stężenie CBDA przez okres 14 dni zwiększa zachowania leżące i prowadzi do zmniejszenia biomarkerów stresu i stanu zapalnego.

– Nasze najnowsze dane pokazują, w jaki sposób kannabinoidy zawarte w konopiach przemysłowych zmniejszyły poziom kortyzolu, hormonu stresu, a także biomarkery stanu zapalnego prostaglandyny E2. – powiedział Kleinhenz. – To pokazuje, że konopie zawierające kwas kannabidiolowy mogą zmniejszać stres i stany zapalne u bydła. Zatem konopie mogą być naturalnym sposobem na zmniejszenie stresu i stanów zapalnych związanych z praktykami produkcyjnymi, takimi jak transport i odsadzenie.

Wielkość grupy badawczej – 16 krów i długość badania -14 dni, sugerują, że należy przeprowadzić więcej tego typu eksperymentów, zanim można będzie wyciągnąć daleko idące wnioski.  

Badania zostały sfinansowane z dotacji Inicjatywy Badań nad Rolnictwem i Żywnością Narodowego Instytutu Żywności i Rolnictwa Departamentu Rolnictwa USA.

Nadchodzące wydarzenia