Na giełdzie Fonterry wysokie notowania OMP
Na pierwszej w maju br. akacji nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) indeks średnich cen produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych spadł o 0,7%. Jest to druga z kolei sesja, na której odnotowano nieznaczny spadek tego wskaźnika. Jednak na przestrzeni ostatnich pięciu lat poziom średnich cen głównych produktów mleczarskich utrzymuje się na wysokim poziomie, a niektóre z nich uzyskały nawet w tym czasie najwyższe notowania.
Na giełdzie Fonterry 4 maja br. najwięcej na wartości, tj. o 12,1% straciło masło, za które można było otrzymać średnio 5035 UDS/t. Mniej o 4,5% płacono za ser Cheddar, tj. średnio 4274 UDD/t. W podobnym zakresie, tj. o 4,2% staniał bezwodny tłuszcz mleczny, który sprzedawano średnio za 5730 USD/t.
Na pierwszej w maju br. giełdzie Fonterry notowania maślanki w proszku wzrosły aż o 14,4%, za którą płacono średnio 4222 USB/t, jest to najwyższy poziom od 5 lat. Również najwyższą średnią cenę od 5 lat uzyskało odtłuszczone mleko w proszku (OMP), tj. średnio 3433 USD/t – wzrost o 2%. Nieznacznie, tj. 0,7% zdrożało pełne mleko w proszku (PMP), za które oferowano średnio 4115 USD/t. Kolejna aukcja Fonterry odbędzie się 18 maja br. rl