Wielka wyprzedaż sera w klasztorze

Autor: Mateusz Uciński na podstawie Agence France-Presse

Francuskie serowarstwo należy do jednego z najstarszych na świecie i bardzo często stawiane jest za wzór do naśladowania. Jedną z takich właśnie uznanych, francuskich marek są sery ze sławnego opactwa Cîteaux, na południe od Dijon w sercu Burgundii, miejsca narodzin katolickiego zakonu cystersów. Produkty z tego klasztoru zdobyły srebrny medal na zeszłorocznych międzynarodowych konkursach kulinarnych w Lyonie, bastionie francuskiego dziedzictwa kulinarnego.

Niestety, od momentu pojawienia się pandemii koronowirusa, obroty opactwa zaczęły drastycznie maleć, co spowodowane było przede wszystkim faktem, iż największymi odbiorcami serów, oprócz odwiedzających, było wiele restauracji, które obecnie, z powodu reżimu sanitarnego nie funkcjonują i bardzo ograniczyły zamówienia. Podobnie jest ze zwiedzającymi, gdyż w turystyce również panuje poważny zastój.

W klasztorze w Cîteaux utrzymywanych jest 75 mlecznych krów

Jak podkreśla brat Jean-Claude, odpowiedzialny za marketing w tym wiekowym, bo założonym w 1098 roku klasztorze, zyski ze sprzedaży surowego mleka, oraz półtwardych serów, spadły o prawie 50%. Obecnie, w dojrzewalniach opactwa, zalega ponad 4 tysiące serów o łącznej wadze 2,8 tony.

– Próbowaliśmy wytłumaczyć naszym 75 krowom, że muszą produkować mniej mleka, ale wydaje się, że nie zrozumiały. – żartuje brat Jean-Claude, chociaż przyznaje jednocześnie że sytuacja wcale nie jest wesoła, a opactwo jak najszybciej musi pozbyć się zgromadzonych zapasów. Problemem jest to, że serów nie da się zamrozić, ponieważ stracą one wtedy swoje walory smakowe oraz odpowiednią teksturę.

Efektem tego, mnisi połączyli siły z internetowym start-upem Divine Box, który sprzedaje produkty wytwarzane przez opactwo, we Francji i poza nią, mając na celu sprzedaż co najmniej tony sera w jak najkrótszym czasie. Minimalne zamówienie to dwa krążki sera po 23 euro (27 USD) za sztukę plus koszty przesyłki.

-Damy radę – powiedział Agence France-Presse, brat Jean-Claude, informując, że opactwo ma już zamówiona na ponad 700 kilogramów, a sprzedaż cały czas nabiera rozpędu.

Sery z opactwa Cîteaux zdobyły srebrny medal na zeszłorocznych międzynarodowych konkursach kulinarnych w Lyonie, bastionie francuskiego dziedzictwa kulinarnego.

Nadchodzące wydarzenia