Giełda Fonterry: kontynuacja spadkowego trendu
Od 20 kwietnia br. średnie ceny produktów mlecznych na internetowej platformie handlowej nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) wykazują tendencję spadkową. Na sesji 3 sierpnia br. indeks średnich cen produktów mlecznych z wszystkich kontraktów terminowych obniżył się o 1%. Najwięcej na wartości straciła suszona maślanka w proszku, której średnia cena spadła o 8% do poziomu 3246 USD/t. Mniej o 3,8% płacono za pełne mleko w proszku (PMP), tj. średnio 3598 USD/t. O 3,1% spadła także średnia cena laktozy, za którą można było otrzymać średnio 1094 USD/t.
Na pierwszej w sierpniu br. aukcji Fonterry masło zyskało na wartości 3,8%, którego średnia cena wyniosła 4589 USD/t. Więcej o 1,5% płacono za odtłuszczone mleko w proszku (OMP), tj. średnio 3020 USD/t. W podobnym zakresie, tj. o 1,3% zdrożał bezwodny tłuszcz mleczny, sprzedawany w średniej cenie 5668 USD/t. Za ser Cheddar oferowano nieznacznie więcej, średnia cena wzrosła o 0,7% do poziomu 4065 USD/t. Kolejna aukcja nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego odbędzie się 17 sierpnia br. rl