Giełda Fonterry: rekordowe ceny sera i OMP
Na pierwszej tegorocznej aukcji nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) indeks średnich cen produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych wzrósł o zaledwie o 0,3%. Można zatem mówić o stabilizacji cen, należy też podkreślić, że niektóre produkty osiągnęły najwyższy poziom od pięciu ostatnich lat. Przykładem jest ser Cheddar, który 4 stycznia 2022 roku zdrożał na akcji Fonterry o 4,9%, uzyskując rekordową cenę 5487 USD/t. Także odtłuszczone mleko w proszku (OMP) uzyskało najwyższe do pięciu lat notowania, tj. 3773 USD/t – wzrost ceny o 1%. W podobny zakresie, tj. o 1% zdrożała maślanka w proszku, za którą można było otrzymać średnio 3654 USD/t. Nieznacznie zdrożało masło, tj. o 0,3%, sprzedawane w średniej cenie 5868 USC/t. Na pierwszej tegorocznej giełdzie Fonterry, ustabilizowała się cena pełnego mleka w proszku (PMP) na poziomie 3866 USD/t, natomiast bezwodny tłuszcz mleczny staniał o 0,7%, uzyskując średnią cenę 6668 USD/t. Na tej aukcji nie było ofert sprzedaży laktozy oraz słodkiej serwatki w proszku. Kolejna sesja nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego odbędzie się 18 stycznia br. rl