Giełda Fonterry: rekordowe poziomy cen
Pierwsza w lutym br. aukcja nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) potwierdziła rosnącą tendencję cen produktów mleczarskich. 1 lutego 2022 r. indeks średnich cen produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych wzrósł o aż o 4,1%, mimo że na poprzedniej sesji (tj. 18 stycznia br.) wskaźnik ten powiększył się o 4,6%. W efekcie ceny niektórych produktów uzyskują najwyższy poziom od 5 lat. W lutym br. najwięcej na wartości, tj. 9,7% zyskała maślanka w proszku, za którą płacono 4009 USD/t, a rekordowy poziom notowań w ostatnich pięciu latach pochodzi z maja 2021 roku i wynosi 4222 USD/t. Znacznie, tj. o 5,8% zdrożało także pełne mleko w proszku (PMP), tj. do poziomu 4324 USD/t (w perspektywie pięciu minionych lat najwyższa cena PMP – 4364 USD/t pochodzi z marca 2021 r.). Na lutowej aukcji Fonterry za masło można było otrzymać o 3,3% więcej, tj. 6 359 USD/t, co jest najwyższą ceną w minionych pięciu latach. Na tej giełdzie rekordowe ceny oferowano także za ser Cheddar – 5684 USD/t o raz za odtłuszczone mleko w proszku (OMP), tj. 4051 USD/t. Wysoką wartość uzyskał także bezwodny tłuszcz mleczny, sprzedawany w średniej cenie 6800 USD/t, rekordową cenę tego produktu, tj. 6894 USD/t odnotowano w 2017 roku. Kolejna sesja nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego odbędzie się 15 lutego br. rl