Oczekiwany wzrost cen skupu mleka w UE

Analitycy Rabobanku przewidują, że w drugim kwartale br. ceny większości podstawowych produktów mleczarskich osiągną najwyższe wartości. W UE nie dostosowano jeszcze ceny skupu mleka do rosnących notowań nabiału, korekta powinna nastąpić w najbliższym czasie.

Tekst i zdjęcie: Ryszard Lesiakowski, źródło: Rabobank

Rabobank spodziewa się, że produkcja mleka w siedmiu największych regionach produkujących mleko (UE, USA, Nowa Zelandia, Australia, Argentyna, Urugwaj, Brazylia) wzrośnie o 1,1% w 2021 roku. W UE w pierwszym kwartale 2021 r. nie oczekuje się wzrostu podaży surowca. W przekonaniu holenderskich analityków w drugim kwartale korzystniejsze warunki mogą przyczynić się do zwiększenia produkcji mleka w Europie. Oczekuje się wzrostu o 0,9% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Natomiast w trzecim kwartale 2021 r. spodziewany jest wzrost o 0,6% w porównaniu z analogicznym okresem 2020 roku.

Rosną ceny produktów mlecznych

Ceny większości produktów nieoczekiwanie gwałtownie wzrosły od stycznia br. W ocenie Rabobanku, było to spowodowane zwiększonym popytem w UE i Azji, a także niższymi niż oczekiwano zapasami nabiału i mniejszą produkcją mleka. Od początku grudnia do drugiej połowy lutego cena odtłuszczonego mleka w proszku z UE wzrosła o 169 euro (+ 7,7%) do 2348 euro za tonę. Cena masła w UE wzrosła o 181 euro (+ 5,3%) do 3584 euro za tonę. W tym samym okresie notowania europejskiego sera Gouda spadły o 12 euro (-0,4%) do 3186 euro za tonę, podczas gdy cena pełnotłustego mleka w proszku z UE wzrosła o 165 euro (+ 6,0%) do 2913 euro za tonę. W okresie od początku grudnia do drugiej połowy lutego cena mozzarelli na rynku spot wykazała znaczną poprawę, tj.  o 350 euro (+ 14,0%) do 2850 euro za tonę. Analitycy Rabobanku spodziewają się szczytu cen na większość podstawowych produktów mleczarskich w drugim kwartale 2021 roku.

Oczekiwany  wzrost ceny mleka w UE

Nowozelandzka firma Fonterra przewidziała wzrost ceny mleka w styczniu br. Obecnie ceny wahają się od 6,90 do 7,50 NZD (dolar nowozelandzki)  za kilogram tłuszczu i białka. Przewiduje się, że do końca sezonu cena mleka wyniesie średnio 7,80 NZD za kilogram tłuszczu i białka.

Natomiast cena mleka w UE-27 prawie się nie zmieniła od października (35,05 euro za 100 kilogramów mleka) i spadła o -0,01% do średniego poziomu 35,04 euro za 100 kilogramów w styczniu br. W opinii Rabobanku wynika to z faktu, że ceny skupu mleka w UE nie dostosowano jeszcze do rosnących od stycznia cen przetworów mlecznych. Bazując na aktualnych cenach podstawowych produktów mleczarskich, oczekuje się wzrostu ceny mleka w ciągu najbliższych trzech miesięcy. Jak informują analitycy, kilku dużych przetwórców mleka już zapowiedziało niewielką podwyżkę zapłaty za surowiec dostarczony w marcu br.

Pandemia zmieniła zachowania konsumentów

Pandemia koronowirusa wpływa na zachowania konsumentów. Obserwuje się większy popyt na lokalnie produkowaną żywność. Widoczna jest również większa sprzedaż w małych sieciach o krótkim łańcuchu dostaw – informują analitycy Rabobanku. W ich opinii, przed hodowcami bydła mlecznego mogą otworzyć się nowe możliwości, ale nie widomo, czy zamiana wzorca zachowania konsumentów będzie trwała w perspektywie długoterminowej. Jak informuje Rabobank, przetwórcy mleka i supermarkety reagują na zachowania konsumentów, rozwijając nowe segmenty rynku.