Na giełdzie Fonterry znaczące spadki cen
Pierwsza w lipcu br. aukcja nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) potwierdziła utrzymujący się od 20 kwietnia br. spadkowy trend notowań. Na tej sesji indeks średnich cen produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych spadł o 3,6%; z wyjątkiem laktozy mniej płacono za wszystkie produkty oferowane do sprzedaży. 6 lipca br. na giełdzie Fonterry największy spadek notowań, tj. o 9,8% dotyczył maślanki w proszku, za którą można było otrzymać średnio 3298 USD/t. W podobnym zakresie, tj. o 9,2% staniał ser Cheddar, sprzedawany w średniej cennie 3949 USD/t. Mniej o 7% płacono także za odtłuszczone mleko w proszku (OMP), za które oferowano średnio 3126 UDS/t. Średnia cena masła spadła o 3,2%, tj. do poziomu 4458 USD/t. Za pełne mleko w proszku (PMP) płacono średnio 3862 USD/t, tj. mniej o 3%. Na pierwszej w lipcu br. aukcji Fonterry cena laktozy utrzymała się na dotychczasowym poziomie, tj. 1238 USD/t. Kolejna sesja nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego odbędzie się 20 lipca br. rl