Nadal wzrosty na giełdzie Fonttery
Od 17 listopada 2020 roku średnie ceny produktów mleczarskich na internetowej platformie handlowej nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) wykazują tendencję wzrostową. Na ostatniej sesji, tj. 2 lutego br. indeks cen produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych wzrósł o 1,8%. Najwięcej na wartości zyskała maślanka w proszku, wzrost notowań o 10,7%, tj. do poziomu 3180 UDS/t. Znacznie, tj. o 6,2% zdrożało masło, płacono za nie 5028 USD/t. Wzrosła o 3,8% średnia cena laktozy, za którą można było otrzymać 1217 USD/t. Także za więcej o 2,3% sprzedawano pełne mleko w proszku (PMP), tj. za 3458 USD/t. W tym zakresie zdrożał ser Cheddar, cena wzrosła do 4178 USD/t. O 1,3% wzrosły notowania bezwodnego tłuszczu mlecznego, który sprzedawano w cenie 5463 USD/t. Natomiast na pierwszej w lutym br. akcji Fonterry spadła o 1,5% średnia cena odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), tj. do poziomu 3198 USD/t. Kolejna aukcja Fonterry odbędzie się 16 lutego br. rl