Roboty udojowe
Coraz częściej producenci mleka inwestują w nowoczesne technologie, które ułatwiają im codzienną pracę. Nowo powstające obiekty wyposażane są w automatyczne systemy, które poprawiają komfort krów.
tekst: Ewa Zawodniak – Specjalista ds. automatycznych systemów doju, Cargill, artykuł promocyjny
Robot to urządzenie służące nie tylko do doju. Jest źródłem wielu informacji dotyczących żywienia, wydajności krów i parametrów mleka. W oborach, w których są roboty udojowe, żywienie ma jeszcze dodatkową funkcję, mianowicie zapewnia ruch zwierząt.
Na rynku dostępne są dwie koncepcje ruchu krów:
- Ruch wolny, który nie ma bramek
- Ruch kierowany, gdzie zwierzęta kierowane są za pomocą bramek.
Właściwe przygotowanie fermy do automatyzacji doju gwarantuje sukces w gospodarstwie. Doradcy firmy Cargill zapewniają profesjonalny audyt przed wstawieniem urządzenia.
Obniżenie kosztów wyprodukowania kilograma mleka jest jednym z podstawowych celów robotyzacji.
Aby efektywnie wykorzystać automatyczny system udoju, wspólnie z hodowcą ustalamy cele:
- Ponad dwa tysiące litrów mleka z jednego robota udojowego
- Optymalna, a nie maksymalna ilość krów
- Częstotliwość doju nie niższa niż 2,8 razy dziennie
- Czas wolny przy robocie powyżej 10%
- Ilość mleka na jeden udój od 10 do 14 kg
- Dawka na stole paszowym ustalona adekwatnie do wydajności stada, np. zbyt wysoki poziom energii/skrobi zniechęci zwierzęta do podejścia do robota.
Warto zainwestować w strategię żywienia!