Roboty udojowe

Coraz częściej producenci mleka inwestują w nowoczesne technologie, które ułatwiają im codzienną pracę. Nowo powstające obiekty wyposażane są w automatyczne systemy, które poprawiają komfort krów.

tekst: Ewa Zawodniak – Specjalista ds. automatycznych systemów doju, Cargill, artykuł promocyjny

Robot to urządzenie służące nie tylko do doju. Jest źródłem wielu informacji dotyczących żywienia, wydajności krów i parametrów mleka. W oborach, w których są roboty udojowe, żywienie ma jeszcze dodatkową funkcję, mianowicie zapewnia ruch zwierząt.

Na rynku dostępne są dwie koncepcje ruchu krów:

  • Ruch wolny, który nie ma bramek
  • Ruch kierowany, gdzie zwierzęta kierowane są za pomocą bramek.

Właściwe przygotowanie fermy do automatyzacji doju gwarantuje sukces w gospodarstwie. Doradcy firmy Cargill zapewniają profesjonalny audyt przed wstawieniem urządzenia.

Obniżenie kosztów wyprodukowania kilograma mleka jest jednym z podstawowych celów robotyzacji.

Aby efektywnie wykorzystać automatyczny system udoju, wspólnie z hodowcą ustalamy cele:

  • Ponad dwa tysiące litrów mleka z jednego robota udojowego
  • Optymalna, a nie maksymalna ilość krów
  • Częstotliwość doju nie niższa niż 2,8 razy dziennie
  • Czas wolny przy robocie powyżej 10%
  • Ilość mleka na jeden udój od 10 do 14 kg
  • Dawka na stole paszowym ustalona adekwatnie do wydajności stada, np. zbyt wysoki poziom energii/skrobi zniechęci zwierzęta do podejścia do robota.

Warto zainwestować w strategię żywienia!

Reklama

Nadchodzące wydarzenia