Ser Fanaost koronowany
Fanaost, ser typu gouda, wyprodukowany przez norweskiego producenta serów Ostegården, zdobył tytuł World Champion Cheese (Międzynarodowego Mistrza Serów) 31. edycji World Cheese Awards, które odbyły się w Bergen, w Norwegii.
Ser jest produkowany w gospodarstwie położonym nieopodal Bergen, w którym utrzymywanych jest zaledwie 12 krów. Ten prawdziwie rzemieślniczy produkt wyróżniał się na każdym etapie procesu „ślepej degustacji”, pokonując finalistów z takich krajów, jak: Włochy, Francja, Izrael i Republika Południowej Afryki. Jørn Hafslund z Ostegården, producent sera, odbierając wyróżnienie, powiedział: – Nasze stado, składające się z 12 krów, produkuje smaczne mleko, po to, żeby powstał holenderski ser Fanaost, który produkujemy od 12 lat.
Sędziowie ocenili, że nagrodzony ser „dostarcza poczucia miejsca, w którym jest produkowany, ma doskonałą teksturą i stanowi wspaniałe małżeństwo słodkich i pikantnych nut”. Fanaost, oceniany przez superjury 16 sędziów, otrzymał 71 pkt, z możliwych 80, wyprzedzając dwa sery z 65 punktami: Agour Pur Brebis AOP Ossau Iraty z Francji, wyprodukowany przez Fromagerie Agour i zgłoszony przez QST International Limited; oraz Helfeit, Brun Geitost – Tinntradisjon, tradycyjny brązowy ser kozi z Norwegii, wyprodukowany przez Stordalen Gardsbruk. ri