Warto włączyć mleko do codziennej diety
– Mleko jest ważnym elementem prawidłowego żywienia i – jeśli tylko nie ma przeciwskazań zdrowotnych – warto, żeby przetwory mleczarskie były w codziennej diecie człowieka – mówi dr Joanna Ciborska z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. – Zgodnie z zaleceniami osoby dorosłe powinny spożywać przynajmniej dwie szklanki mleka dziennie. Oczywiście można zastąpić je innymi produktami mleczarskimi: jogurtem, kefirem, częściowo także żółtym serem.
Tekst: Polska Izba Mleka
Przedstawicielka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego tłumaczy, że produkty mleczarskie odgrywają istotną rolę w żywieniu przede wszystkim ze względu na zawartość pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Ważną rolę odgrywają białka serwatkowe, które są włączane do wielu produktów mleczarskich.
Białka serwatkowe są bardzo cenne, gdyż podczas trawienia jednego z białek – laktoferyny, powstaje peptyd laktoferycyna B, mający właściwości antykancerogenne. Wielu badaczy podkreśla, że wszystkie białka serwatkowe mogą wykazywać właściwości antykancerogenne, choć laktoferyna jest spośród nich najbardziej wszechstronna prozdrowotnie. Określa się, że może mieć wpływ na hamowanie namnażania komórek nowotworowych oraz przyspieszenie obumierania tych komórek.
– Są badania, które pokazują, że bioaktywne peptydy laktoferyny mogą hamować wzrost komórek nowotworowych oraz przeżuty – zauważa Joanna Ciborska. – Hamują też wzrost patogenów, mają wpływ na absorbcję różnych wirusów. Jednak zawartość białek serwatkowych w mleku – ich aktywność – może zostać utracona, jeśli mleko zostanie poddane obróbce termicznej w wysokich temperaturach. Dlatego, jeśli zależy nam na dobroczynnym działaniu laktoferyny, powinniśmy wybierać mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze lub poddane procesowi mikrofiltracji. Wówczas białka serwatkowe pozostaną biologicznie aktywne i zachowają działanie immunostymulacyjne i antynowotworowe.
Mleka pasteryzowane w niskich temperaturach oraz mikrofiltrowane, dzięki właściwościom immunostymulacyjnym i antynowotworowym, są przez niektórych naukowców uznawane za nutraceutyk, czyli produkt o właściwościach leczniczych. Peptydy białek mleka mogą obniżać szybkość enzymatycznych i nieenzymatycznych procesów oksydacji. Te naturalne przeciwutleniacze hamując reakcje wolnorodnikowe, mogą zapobiegać chorobom degeneracyjnym oraz być stosowane jako środki konserwujące żywność. Bada się również znaczenie spożycia mleka i przetworów w odniesieniu do ryzyka otyłości i chorób nowotworowych – raka okrężnicy i jelita grubego, czy raka piersi.
Warto pamiętać, że mleko jest też ważnym źródłem wapnia, a dzięki m.in. odpowiedniej zawartości fosforu i kwasu mlekowego, jest bardzo dobrze przyswajany przez organizm człowieka. Poza tym mleko jest też źródłem magnezu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A, E, D oraz rozpuszczalnych w wodzie: B1, B6, B12, kwasu foliowego.
– Wybór mleka ma znaczenie, zachęcam, by kupować mleko średniotłuste lub tłuste – mówi Joanna Ciborska.
Zauważa ona, że tłuszcz mlekowy jest bardzo wartościowym składnikiem, gdyż znajdują się w nim bioaktywne składniki, które mają właściwości prozdrowotne – np. lipidy eterowe o działaniu immunostymulacyjnym, nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą hamować wzrost patogenów (m.in. Helicobacter Pyroli). Warto też podkreślić obecność i działanie fosfolipidów, które wspierają pracę mózgu, zwiększają odporność na stres, mogą wpływać na stymulację układu nerwowego, poprawiać pamięć, redukować ryzyko depresji. Bardzo istotnym składnikiem tłuszczu mlekowego jest skoniugowany kwas linolowy CLA. Choć niektórzy badacze zauważają, że zawartość CLA w mleku i przetworach jest stosunkowo niska i ulega znacznym wahaniom (CLA mogą stanowić 0,5-1,4% tłuszczu mlecznego), to w wielu opracowaniach wskazuje się, że CLA ma silne działanie antyoksydacyjne – aktywność antyoksydacyjna jest stukrotnie większa w porównaniu z -tokoferolem, i można uznać ten składnik diety jako ważny w zapobieganiu chorobom dietozależnym, które naszej populacji są istotnym czynnikiem wpływającym na stan zdrowia, jakość i długość życia.
Białka mleka ze względu na dużą zawartość lizyny stanowią doskonałe uzupełnienie białek roślinnych, wykazano, że łączenie produktów zbożowych z produktami mlecznymi poprawia wykorzystanie białka roślinnego przez organizm.
A więc, jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją, pamiętajmy by codziennie sięgać po produkty mleczne – najlepiej po te, które zostały wyprodukowane z polskiego mleka i przez polskie mleczarnie.
Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.