Antymetanowa trawa
Naukowcy z duńskiego uniwersytetu w Aarhus wykorzystują technologię DNA, aby stworzyć trawę znacznie łatwiejszą do strawienia przez krowy, co w znacznym stopniu zmniejszy ilość gazów gromadzących się w żołądkach tych zwierząt. Wiązać to się będzie także z emisją metanu, który jest wydalany przez bydło jako pochodna procesu trawienia. – To będzie zdecydowanie lepsza dieta dla krów, dzięki niej będą mogły efektywniej wykorzystywać paszę, ograniczy też odruch „bekania metanem” – poinformował Torben Asp – starszy pracownik naukowy z Zakładu Biologii Molekularnej i Genetyki. O tym, jak ważny jest ten projekt, świadczyć może fakt, iż uzyskał on dofinansowanie w wysokości 13,5 mln koron (2 mln USD) ze strony duńskiego ministerstwa środowiska i żywności, które jest entuzjastą tego projektu. Jeżeli nic nie stanie na przeszkodzie, „super trawa” powinna być dostępna na rynku w ciągu 7 lub 8 lat. Statystyczna krowa produkuje rocznie ponad 100 kg metanu, który trafia do atmosfery i wzmacnia efekt cieplarniany. BBC, mu